Crna kronika

USKOK ISTRAŽUJE OSJEČKOG ŽUPANA

Šišljagić: 'Spreman sam se odazvati pozivu na razgovor'

Osječko-baranjski župan i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić kojega Uskok navodno istražuje zbog zlouporabe položaja i ovlasti, izjavio je kako ga do sada nitko nije kontaktirao ni tražio bilo kakve informacije, no da je spreman u svakom trenutku odazvati se na poziv...

Vladimir Šišljagić   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Jutarnji

[12:10] U izjavi za Hinu Šišljagić je rekao da zna da je Uskok još jesenas provodio neke istražne radnje u Županiji te je naložio svim svojim pročelnicima da na zahjev dostave svu potrebnu dokumentaciju. Ponovio je da ga do sada nitko nije službno konktaktirao te da je vijest o provođenju istrage nad njim saznao upravo od novinara Hine.

Uskok je na svojim internetskim stranicama danas izvijestio da je na temelju kaznene prijave koju je protiv Šišljagića podnio Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zatražio od Sabora davanje odobrenja za provođenje istrage i vođenje kaznenog postupka zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. No, naknadno su zaključili da ipak ne treba tražiti skidanje imuniteta, jer je Šišljagićev zastupnički mandat u mirovanju i u Saboru ga mijenja stranački kolega Igor Češek pa je povuklo internetsko priopćenje, kao i službeni zahtjev upućen Saboru.

Po saborskom Poslovniku zastupniku kojem je mandat u mirovanju miruju i sva prava i obveze koje proizlaze iz mandata, među kojima je i zastupnički imunitet.

Šišljagić je Hini izjavio da bez obzira da li Uskok traži ili ne traži skidanje saborskog imuniteta, ostaje činjenica da s njim do sada nitko nije razgovarao, te ponovio da je u svakom trenutku spreman odazvati se pozivu na razgovor.

Inače, Uskok u svom internetskom priopćenju nije naveo na koje se zlouporabe položaja i ovlasti odnosi pokretanje istrage protiv Šišljagića.

Jutarnji je u listopadu pisao kako Vladimira Šišljagića, USKOK istražuje zbog sumnje da su nepovratna sredstva Županije, namijenjena malim tvrtkama i obrtnicima za unapređenje poslovanja, završavala u njegovim rukama i stranačkoj blagajni.

Sumnja se, naime, da je novac doznačavan povjerljivim tvrtkama i obrtnicima koji bi zatim 80 posto iznosa isplatili, uglavnom putem posrednika, na ruke Šišljagiću.

Izvor: Jutarnji.hr


[13:00] Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv trojice okrivljenika
 
USKOK je na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1957., 1963., 1955.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. (16. 5. 2014.)
Osnovano se sumnja da su prvookrivljenik, kao župan Osječko-baranjske županije, i drugookrivljenik, kao pročelnik Agencije za razvoj Osječko-baranjske županije, tijekom 2011. i 2012. godine, u Osijeku, zajedno i sukladno dogovoru, u namjeri da sebi pribave nepripadnu imovinsku korist na štetu Županije, u više navrata, sami ili posredstvom trećeookrivljenika, pronalazili vlasnike trgovačkih društava kojima se isplaćivala financijska pomoć iz proračuna Županije. Nakon obavljenih uplata na temelju donesenih rješenja o odobrenju financijske pomoći, prvookrivljenik i drugookrivljenik su osobno ili posredstvom trećeookrivljenika, od odgovornih osoba trgovačkih društava preuzimali do 80 posto isplaćenih iznosa. Na opisani su način prvookrivljenik i drugookrivljenik pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 142.000,00 kuna, a Osječko-baranjska županija je oštećena za najmanje 200.000,00 kuna.