Svijet

LAJČAK

Vojvodina po može poslužiti kao model za čitavu Europsku uniju

Ustavni sud Srbije zaključio je da velik dio Statuta, temeljnog akta Vojvodine, nije sukladan Ustavu, zbog čega je u tijeku njegovo prilagođavanje propisima države.

Ilustracija   FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Index.hr

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak rekao u petak Novom Sadu kako Vojvodina može poslužiti kao model za cijelu Europsku uniju (EU) kada je u pitanju skladan i tolerantan suživot različitih nacija, prenijeli su vojvođanski mediji.

"Vojvodina može služiti kao model za čitavu EU, samo s o tome treba više govoriti da se više zna. Iako ima mnogo pitanja gdje Srbija treba učiti od Europe, na primjeru Vojvodine Srbija može učiti Europu", rekao je Lajčak na konferenciji za novinare u Skupštini Vojvodine.

Čestitao je Skupštini Vojvodine na ozbiljnom radu na usuglašavanju pokrajinskog statuta s Ustavom Srbije i rekao da je to izraz odgovornosti i mudrosti.

"Slovačka može pridonijeti naporima Vojvodine da se približi europskim standardima i da koristi europske fondove koji se već sada nude", rekao je Lajčak.

Ocijenio je da se manjinsko pitanje može i zloupotrebiti i biti negativan potencijal, o čemu, kako je rekao, svjedoči primjer Ukrajine.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Istvan Pasztor rekao je da je Lajčaka izvijestio o radu na Statutu Vojvodine, o radu na zakonu o financiranju pokrajine, o zakonu o nadležnostima, kao i o Zakonu o nacionalnim vijećima manjina. "Lajčak je bio veoma otvoren i susretljiv u smislu potpore slovačke vlade i institucija za osposobljavanje naših institucija i ljudi za europske integracije", naveo je Pasztor.

IZVOR: Index.hr