Književnost

OTKRIVENA SPOMEN PLOČA

Zagreb odao počast supruzi Stjepana Radića

Na Međunarodni dan žena, u blizini Botaničkog trga otkrivena je spomen ploča u čast jednoj istaknutoj publicistkinji, nakladnici, učiteljici i knjižničarki Mariji Radić.

Marija i Stjepan Radić   FOTO:croatia.ch
Piše: Media Servis

Rođena Čehinja, Marie Dvorakova borila se za ljudska prava žena te je aktivno pridonosila razvoju i političkom oslobođenju Hrvatske, u skladu s naukom svog supruga, poznatog HSS-ovca Stjepana Radića. Umrla je prije 60 godina, no Zagreb je uvijek doživljavala kao svoj grad.

Prva je predsjednica organizacije žena HSS-a, Hrvatsko srce, u vrijeme kada prava žena nisu postojala. "Ima li boljeg načina od proslave Dana žena nego otkrivati ploču ženi koja je bila prosvjetiteljica hrvatskog naroda, borac za prava žena, vjerna supruga i pratiteljica svog supruga, političara, jednog od najsvjetlijih imena hrvatske povijesti", istaknuo je predsjednik HSS-a Branko Hrg.

Ovo je najmanja gesta i znak pažnje koji smo mogli napraviti za ovu ženu, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. "Njena slavenska knjižara, njena hrvatsko-češka Duga prijateljstva bit će upisana zlatnim slovima u povijest Grada Zagreba i Republike Hrvatske", rekao je Bandić.

Zagreb je aktivno sudjelovao u projektu izrade spomen ploče Mariji Radić, pa je Bandić dobio od HSS-a Srebrnu medalju Stjepana Radića. Ali ne samo to. "Ovo mi je prilika da dobijem pusu, i - nisu se ova moja trojica suradnika poskrivala već mi imamo dogovor da oni rade, a da se ja slikam", rekao je Bandić.