Književnost

"BOG I HRVATI"

Na današnji dan umro je Otac Domovine - Ante Starčević

Ante Starčević, rođen u Žitniku kod Gospića 1823. bio je hrvatski političar, publicist i književnik. Kao politički vođa i glavni ideolog hrvatskog nacionalizma prozvan je Ocem Domovine, osnovao je HSP 1861. godine, a krilatica "Bog i Hrvati" najbolji je sukus njegovih ideja. Umro je u Zagrebu 1896. godine.

Ante Starčević   FOTO:Wikimedia.org
Piše: Republika.eu / Wikipedia.hr

STARČEVIĆEVE POUKE:

"Tko i sam sebe smatra za sužnja, taj se ne mari čuditi ako ga i drugi takovim scene. Tko nije svoj, taj je svačiji, jer od njega ne stoji, čiji će biti. Tko se i hotice za sužnja izdaje, taj nema pravo tužiti se, što ide od ruke do ruke - što menja gospodare."

"Osveta je slaboća, koja se derži jedinacah, ne narodah slobodnih, ne deržavah jakih, ne vladah pravih. Za osvetu vojevati može samo despot ili luđak."

"Za stalno svaki sin domovine dužan je služiti svojemu narodu primiti svako mesto, koje odgovara njegovoj sposobnosti, i na kojemu može domovini kakovo dobro izkazati. U tom ga ne smi prečiti njegovo makar temeljito osvedočenje, da obstojeći sustav ne valja, ili da se ne slaže s njegovimi načeli."

"U Bosni živi strana našega najčišćega, najnepokvarenijega naroda, koji lakše može biti bez nas, negoli mi bez njega. Za nas je njegov život znamenitiji negoli pariških proletera i njemačkih mudraca, njegovo je naravno stanje za nas korisnije i potrebitije negoli zapadna civilizacija koja smućuje pamet, truje srce i ubija nam život."