Svijet

NEREDI U BIH

Admir Čavalić: BIH je potrebna Vlada stranih neovisnih stručnjaka

Nakon protesta, pojavljuju se raznorazni prijedlozi i proglasi u vezi novog uređenja kantona Federacije BiH. Shodno tome, kontaktirali smo Admira Čavalića, autora popularnog filma "Ekonomija", koji je prije dvije godine u datom filmu predvidio ovakav scenario. Čavalić je ekonomista, magistrant i zagovornik ideja liberalne ekonomije. Evo kako je tekao kratki razgovor sa našim sugovornikom.

Neredi su krenuli iz Tuzle   FOTO:Čitatelj
Piše: Dženan Smajić

Gopodine Čavalić, šta mislite o aktuelnim protestima u BiH?

- Građani su odlučili demonstrirati nezadovoljstvo vlastima širom BiH, tako da se radi o jednom građanskom, antivladinom protestu čiji je ultimativni cilj uvesti disciplinu i ograničenja na to kako država upravlja, odnosno troši naše resurse. 

Svjedoci smo brojnih prijedloga o novom ustrojstvu Federacije BIH, Vaše mišljenje o tome? 

- Nažalost, polazi se od krajnje nerealnih zahtjeva. Naravno tu su i dobri prijedlozi, ali sve to skupa može ispasti neozbiljno, jer se ne sagledava realna ekonomska situacija u BiH. O čemu je riječ? Budžeti su prazni, tako da nema govora o ispunjavanju zahtjeva koji podrazumijevaju dalje trošenje budžetskih sredstava. Kako se budžeti u ovom trenutku, kratkoročno, mogu povećati? Prije svega daljim zaduživanjem, ili dizanjem poreza i opštih nameta. Obje opcije su nemoguće, ali i neprihvatljive, te vjerujem da ih učesnici protesta ne bi podržali. Zbog svega navedenog, moramo razmišljati o prijedlozima koji ne podrazumijevaju dalja budžetska izdavanja.

Šta to podrazumijeva? Da li imate neke konkretne prijedloge? 

Magično rješenje ne postoji, niti će ikada postojati. Međutim, izdvojio bih nekoliko sugestija, sa kojima se složila većina učesnika protesta sa kojima sa imao priliku razgovarati. Te sugestije su:

Uspostaviti vladavinu prava, sa fokusom na privatno vlasništvo pojedinca. Bosna i Hercegovina se prema aktuelnom Indeksu ekonomskih sloboda svijeta nalazi na posljednjem mjestu u Evropi po pitanju zaštićenosti privatnog vlasništva. 

Ustavom zabraniti mogućnost daljeg zaduživanja kantonalnog i federalnog nivoa vlasti. Činjenica je da ulazimo u završne faze dužničkog ropstva, te da je apsolutno nemoralno da se jedna manja grupa ljudi zadužuje u ime većine, i još gore, generacija koje tek dolaze. 

Reformisati javnu upravu, sa naglaskom na masovno otpuštanje viška radne snage, drastično smanjivanje plaća zaposlenima u upravnim organima, te uvođenja sistema nagrada i kazni sa ciljem bolje efikasnosti javne uprave. Jedno radno mjesto u radnom sektoru košta nas koliko više njih u privatnom sektoru. Slijediti primjer Velike Britanije. 

Drakonsko smanjivanje primanja svim političkim funkcionerima na vlasti. Politika treba da bude posao koji će se bazirati na dobrovoljnoj osnovi sa ciljem pomoći vlastitoj zajednici. Ugledati se na Švicarsku, a prethodno izvršiti maksimalnu decentralizaciju vlasti i političke moći. 

Smanjivanje nadležnosti entitetskih nivoa, i prenošenje ovlasti na opštinske (lokalne) i kantonalne nivoe ili eventualno izvršiti regionalizaciju, sve to po uzoru na Švicarsku. 

Smanjivanje poreza, doprinosa i svih drugih vidova nameta zarad razvijanja vlastite privrede, ali i privlačenja stranih direktnih investicija. Poreznu reformu izvršiti shodno iskustvima Estonije. Vrijeme je da Bosna i Hercegovina postane porezna oaza na Balkanu. 

Reformisati obrazovni sistem po principu vaučera, gdje će roditelji birati i nagrađivati dobre škole, a finansijski kažnjavati one koje ne teže odgoju i obrazovanju njihove djece. Cilj ovoga je unaprijediti obrazovanje, sa povećavanjem stope konkurentnosti istoga, i racionalizaciju nastavnog kadra. Inače, obrazovanje je najveći problem svih kantonalnih budžeta u Federaciji BiH. Vaučerizaciju izvršiti po uzoru na Švedsku. 

Uvesti mogućnost privatne penzije sa ciljem rasterećivanja sadašnjeg penzionog fonda. Primjeniti iskustva penzionih reformi Čilea. 

Povećavanje kazni za sve pojedince koji ugroze život, slobodu i imovinu drugih pojedinaca. Kazne prilagoditi onima u zemljama Zapadne Evrope. 

Otvaranje granica za slobodan protok ljudi, roba i kapitala. Slijediti primjere razvijenih država svijeta, poput Hong-Konga ili Singapura. 

Stopiranje bilo kakvih državnih subvencija ili finansiranja za pojedince, poduzeća i nevladin sektor, izuzev ako se radi o organizacijama od značaja za građane BiH. 

Mišljenja sam da bi samo jedna od navedenih mjere, ukoliko bi bila uspješno sprovedena, donijela prosperitet kako privredi tako i građanima BiH.


Na kraju, ko bi vodio te promjene, spominje se vlada eksperata?

- Vlada eksperata ne nudi ništa novo, jer su svi naši eksperti i intelektualci već kompromitovani radom u raznoraznim odborima, u koje su imenovani od strane vladajućih koji su smjenjeni preko protesta. Dakle, nemamo nezavisne eksperte. Zbog toga jedino rješenje koje vidim u ovom trenutku jeste vlada stranih eksperata tj. pojedinaca koji nemaju mrlje u karijeri kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Doveli bi se svjetski stručnjaci iz oblasti ekonomije, prava, politike, energetike, obrazovanja i zdravstva, te kreirao sistem gdje će strani eksperti morati odgovarati za svoj rad, uz nagradu za dobre rezultate. Do izbora bi znali da li ovo funkcioniše ili ne.

Razgovarali smo o prijedlozima za budućnost ovdašnje politike, a šta mislite o budućem razvoju društvene zbilje BiH nakon protesta?

- Vjerujem da ništa neće biti isto. Na stranu smjene vladajućih, najveći rezultat ovih protesta jeste „pokazivanje zuba“ građana vlastima tj. kreiranje nekog oblika discipline vlasti. Ovo će se nastaviti i u vremenu nakon protesta jer će postojati taj nekakav duh protesta koji će upozoravati izabrane funkcionere da se moraju ponašati odgovorno spram građana ove države. Što se tiče Tuzle, stanje se smiruje. Jučer su građani izašli na ulice i očistili svaki od lokaliteta na kojima su se dešavali protesti. Time su simoblično pokazali da su protesti imali svrhu i da sada žele ići naprijed.

Razgovarao: Dženan Smajić