Moda & ljepota

NE RADITE OVO

Najčešće greške koje činimo kada je u pitanju kosa

Često volimo misliti kako sami znamo što je najbolje za našu kosu jer ipak raste na našoj glavi. No zapravo zbog navika za koje nismo svjesni da su loše kosu samo uništavamo. Pročitajte najčešće pogreške koje radimo kada se sami igramo frizera.

Ilustracija   FOTO:livebeauty.ro
Piše: Republika.eu / Huffingtonpost.com

Od prečestog pranja kose, preko neredovitog šišanja do samostalnog bojanja, frizeri poznatih Ted Gibson i Kim Kimble, ukazali su na najčešće pogreške koje bismo svi trebali prestati činiti.

Samostalno bojanje

Većina žena ne odabere dobru nijansu boje i ne uskladi je s bojom tena pa kosa ispadne pretamna. S obzirom da ćete najvjerovatnije završiti kod frizera na popravljanju, preporuka je da uštedite vrijeme i novac i poštedite se glavobolja te se na odmah uputite kod profesionalaca. 

Samostalno skraćivanje šiški

Ukoliko sami režete šiške postoji opasnost da ih previše skratite i da vam čelo izgleda široko, a vi ćete izgledati kao djevojčica. „Šiške treba rezati vertikalno, a ne vodoravno. Ako ste ih izmasakrirali, kao i obično posjetite frizera“, kaže Ted Gibson. 

Prečesto pranje kose

Kosu ne treba prati svaki dan. Frizura ionako bolje izgleda drugi dan nego kad je kosa tek oprana. Želite li osvježiti kosu između pranja koristite šampon ili sprej za suho pranje. 

Korištenje vrućih uređaja za stiliziranje na mokroj kosi

Kada se žene u žurbi spremaju, često naprave ovu grešku. Vrući aparati poput onog za uvijanje ili za ravnanje kose isuše mokru kosu i spale folikule. Kosa bi uvijek morala biti u potpunosti suha prije no što je oblikujete uvijačem ili 'peglom'. 

Proizvodi s alkoholom i deterdžentom

Imate suhu i neposlušnu kosu? Provjerite sastojke na proizvodima koje koristite i jesu li ove dvije stavke na popisu. 

Pregrubo sušenje ručnikom

Samo zato što ste u filmovima vidjeli kako glavna glumica umota netom opranu kosu u bijeli ručnik, ne znači da je to ispravan način sušenja kose. Ručnici također mogu biti pregrubi prema kosi i njenom korijenu. Stara majica koja sadrži mikrofibru puno je mekša i idealna za sušenje kose. 

Nanošenje regeneratora na cijelu glavu

Kada nanosite ovaj hidratizirajući proizvod morali biste se koncentrirati na vrhove kose. Kad vam je tjeme prekriveno regeneratorom, stvorit će se ljepljivi sloj i rezultat neće biti baš zadovoljavajući. 

Feniranje

Zadržavanjem topline iz fena na jednom dijelu kose možete ju spržiti. Stručnjaci preporučuju da se fen neprestano kreće po cijeloj kosi kako bi ju što manje oštetili. 

Neredovito šišanje

Česta ženska opsesija dugom kosom rezultira izbjegavanjem šišanja premda je ono potrebno. Posavjetujte se sa svojim frizerom koliko se često trebate šišati. 

Vezanje kose u rep

Svakodnevno nošenje repa, pogotovo na istom mjestu kao i općenito stiskanje kose gumicom nikako nije preporučljivo jer se kosa tako lomi i stvaraju se ispucali vrhovi.

Noćna njega kose

Mnogi za njegu kose ništa ne poduzimaju tijekom noći. Stručnjaci savjetuju da je za kosu dobro spavanje na svilenim jastučnicama ili da na glavu stavite svilenu noćnu kapicu. Tako ćete zadržati vlažnost i volumen jer pamuk isušuje kosu. 

Izvor. Huffingtonpost.com