Književnost

DJEVOJČICA I PTICA

Slikovnica koja glasno govori o o tabu temama

Nakon što je ova slikovnica pod imenom "Djevojčica i ptica" predstavljena u Zagrebu na Interliberu, 18. prosinca njezino predstavljanje održati će se u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek pod autorskom palicom Dubravke Pađen-Farkaš i Dražena Jerabeka.

Autorski dvojac Dražen Jerabek i Dubravka Pađen-Farkaš   FOTO:glas-slavonije.hr
Piše: Republika.eu / GlasSlavonije.hr

Suradnja je počela 2010. već sa prvim rezultatom, kada su objavili knjigu “Gospodin Otto i stari naslonjači”. Sljedeće godine otiskan je njihov naslov “Nije me strah”, a nedavno u njihovu kolekciju pridružila se slikovnica “Djevojčica i ptica” koja je prije mjesec dana predstavljena na Interliberu. Osječka promocija rezervirana je za srijedu, 18. prosinca.

I nova slikovnica ima edukativnu notu - hrabro progovara o nečemu o čemu se u Hrvatskoj glasno šuti: kako malodobno dijete doživljava raspad braka svojih roditelja. Pišu i crtaju o složenom emocionalnom sustavu kroz koji prolazi njihova mala heroina.

“Na žalost, inspiracije smo imali svuda oko sebe. Oboje radimo s djecom i mladima i često smo u prigodi vidjeti kako neka djeca teško proživljavaju ovakve situacije. Bez obzira na to koliko mi to ne želimo, neke se stvari dogode. I što sada? Kako dalje? U sebi nađemo sjemenku nade i proces iscjeljivanja započinje. Raste kao biljka iz dana u dan i na kraju urodi plodom”, otkriva Dubravka kako su došli do teme.

I sama prinaje kako u zadnje vrijeme radi na problematičnim i tabu temama u kojima pronalazi inspiraciju, a reflektiraju se, kako kaže, na poticanje djece da sama progovore o svojim problemima. Farkaš-Pađen nadodaje kako će efekt biti zasigurno veći ako su teme kao takve ilustrirane, pa djeca mogu progovoriti o njima na neverbalan i terapeutski način. 

Osvrnila se Dubravka i na rad u duetu, s Draženom Jerabekom. “Dobro je i zanimljivo s njim raditi i zato što prima sugestije, nije tašt i vrlo često mi dopušta da kreiram ilustraciju. Nekada mi naprosto kaže da nacrtam što želim. To baš i nije lako, srećom me ne ocjenjuje”, zadovoljna je ženska strana ovog kreativnog, zabavnog i vrlo marljivog dvojca.