Crna kronika

RADI LI PRAVNA DRŽAVA SVOJ POSAO?

Koliko je Hrvatska odmakla u suzbijanju korupcije?

Deset godina od usvajanja UN-ove Konvencije o borbi protiv korupcije sutra se obilježava još jedan Međunarodni dan borbe protiv te rasprostranjene, negativne društvene pojave. Je li Hrvatska odmakla u njenom suzbijanju?

Ilustracija   FOTO:Tomislav Miletić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Svjetski dan borbe protiv korupcije prije tri godine za Hrvatsku je bio sve samo ne još jedna prigodna obljetnica. Zahtjev DORH-a za skidanjem saborskog imuniteta Ivi Sanaderu odjeknuo je i Novinarskim domom, gdje su Mladen Bajić i Dinko Cvitan od ministra pravosuđa pohvaljeni za rad DORH-a i USKOK-a. Istraga Fimi medije, prozvane majkom svih korupcijskih afera u Hrvata, bila je pred kulminacijom, a predsjednik Republike i glavni državni odvjetnik kratki i jasni.

"Pravna država radi svoj posao. Ono što želim i što očekujem je da se protiv Sanadera, kao o protiv svakog drugog u ovoj državi, provede zakonit i pravedan postupak", poručio je Ivo Josipović.

"Ništa vam ne mogu kazati. Doslovce ništa. Hvala gospodo", kazao je Mladen Bajić.

Sanader se dao u bijeg, a u ekspresnom roku do njegova uhićenja u Austriji, na Markovu trgu u samo dvije minute skinut mu je zastupnički imunitet. Ostalo je povijest, ne i za Sanadera, koji čeka pravomoćnu presudu za slučaj Hypo INA-MOL, nepravomoćnu za Fimi mediju i kraj suđenja za Planinsku, s petom optužnicom na leđima, onom za HEP Dioki.

A ranije te, uhićenjima bogate 2010., u antikorupcijskim akcijama 'pali' su još Polančec, Barišić, Jurak, Protega, Mravak, bivši šefovi HAC-a predvođeni Juricom Prskalom... DORH-ov zahtjev za Sanadera koincidirao je s ocjenom tadašnjeg šefa Delegacije EU da je korupcija u Hrvatskoj postala način života. Paul Vandoren tada je dao punu podršku vlastima u njenom suzbijanju na dobrobit svih građana.

"Europska unija vjeruje da je kombinacija preventivnih i represivnih mjera faktor uspjeha za tu borbu. Već znate da je unutar pregovora o poglavlju 23, pravosuđe i temeljnih prava, Europska unija jasno rekla kako bi se ta kombinacija trebala posložiti", naglasio je Vandoren.

Iako je još u ožujku 2011. godine stanje u pravosuđu Bruxelles ocijenio nezadovoljavajućim, a borbu protiv korupcije nedovoljno učinkovitom, pola godine od Sanaderova uhićenja u Austriji Hrvatska je završila pregovore.

Zatišje je više manje potrajalo tri godine. Sve do nove, velike afere 'Remorker' u kojoj je ponovo 'pao' bivši HAC-ovac Prskalo i šef HGK Nadan Vidošević. Prema najnovijem indeksu percepcije korumpiranosti javnog sektora Hrvatska je 22. od 28 članica EU. Danska je najmanje korumpirana i u EU i u svijetu, potom Finska i Švedska, dok je najteže u Grčkoj.

Ipak, šefica Transparency International Hrvatska Davorka Budimir svejedno je ovih dana upozorila.

"Borba protiv korupcije nije dovoljno jaka. Hrvatsku vladu ne bi smio zadovoljiti porast od dva poena i skok od pet mjesta jer to naprosto nije dovoljno zbog toga što je planom Kukuriku koalicije nama obećano društvo bez korupcije", istaknula je Budimir.

A što o svemu misle građani Hrvatske? Te famozne 2010. godine od tisuću ispitanih prema globalnom barometru polovina je mislila da se korupcija povećala. Gotovo polovina ih tada nije vjerovala da se na suzbijanju doista i radi, smatrajući vlast neuspješnom u toj borbi. A što misle danas? Potpredsjednik TIH-a zaključuje Don Markušić željni su konkretnih, opipljivih rezultata.

"Mislim da Hrvaticama i Hrvatima nije dosta da ljudi samo sjede u zatvoru, nego oni hoće da se vrati njihov novac, koji su oni platili kao porezni obveznici".