Požeško-slavonska

PROJEKT VRIJEDAN 145.000 EURA

Besplatna edukacija za samozapošljavanje pčelara u Požeštini

Nedavnim potpisivanjem ugovora o suradnji Veleučilišta u Požegi, kninskog Veleučilišta “Marko Marulić” i požeške Pčelarske udruge Zlatna dolina krenulo se u realizaciju projekta The Bee Incubator ukupne vrijednosti 145 tisuća eura. Projekt je većim dijelom sufinanciran iz IPA programa EU za razvoj ljudskih potencijala, a ugovorno tijelo u realizaciji je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih osoba.

Nedavnim potpisivanjem ugovora o suradnji Veleučilišta u Požegi, kninskog Veleučilišta “Marko Marulić” i požeške Pčelarske udruge Zlatna dolina krenulo se u realizaciju projekta The Bee Incubator   FOTO:Goran Ferbezar/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Prema navodima, kako piše Glas Slavonije, koordinatora projekta, dr.sc. Roberta Idlbeka, dekana Veleučilišta u Požegi, suradnja dvaju veleučilišta zamišljena je tako da profesori i stručnjaci za pčelarstvo iz Knina, prema izrađenom kurikulumu, provedu edukaciju za 20 požeških polaznika. 

"Projekt je pokrenut radi samozapošljavanja odraslih osoba koje su dugotrajno nezaposlene i starije od 24 godine, a moraju imati završenu srednju školu. Željeli bismo da u radnoj grupi podjednako budu zastupljeni muškarci i žene, koji će tijekom programa proći edukaciju iz tehnologije pčelarstva i upravljanja poslovanjem vlastitog OPG-a. Tijekom stručne prakse polaznici će se osposobiti za pripremu pčelarske opreme, planiranje i uspostavu pčelinjaka te provedbu radnji za razvoj pčelinjih zajednica. Polaznici će naučiti i postupak ekstrakcije sortnog meda (vrcanje), umjetno razrojavanje, provođenje prevencije i kontrole bolesti, te pripremu pčelinjih zajednica za selidbu i zimovanje. Program edukacije predviđa ukupno 240 sati nastave, od čega se polovina vremena provodi u pčelinjaku. Završetkom tečaja polaznici će dobiti diplome o educiranosti za uzgoj pčela, a pet najboljih pčelara bit će nagrađeno i s 10 živih pčelinjih zajednica koje na tržištu vrijede oko 10 tisuća kuna",  rekao je, u izjavi za Glas Slavonije, dekan požeškog Veleučilišta Robert Idlbek.

Edukacija će za sve polaznike, napominje Idlbel, biti besplatna.