Crna kronika

SUMNJA U UDRUŽIVANJE U ZLOČINAČKU ORGANIZACIJU

Nadanu Vidoševiću određen jednomjesečni istražni zatvor

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je bivšem šefu Hrvatske gospodarske komore Nadanu Vidoševiću mjesec dana istražnog zatvora zbog mogućeg utjecaja na svjedoke

Nadan Vidošević doveden je u USKOK   FOTO:Boris Scitar/Večernji list/PIXSELL
Piše: Media Servis / N.R. / Republika.eu

[22:59]
Nadan Vidošević na mjesec će dana u zatvor kako ne bi utjecao na svjedoke, a isto toliko iza rešetaka trebala bi provesti i Josipa Mladinov kojoj je, osim zbog utjecaja na svjedoke, mjesec dana istražnog zatvora određeno i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Budući da je USKOK tražio da se Vidoševiću istražni zatvor odredi također zbog opasnosti od ponavljanja djela, a sudac istrage je to odbio, poručili su da će se žaliti. Doznaje se kako je predloženo ispitivanje 35 svjedoka. Vidošević i Mladinov s lisicama na rukama prevezeni su u Remetinec.

Inače danas se i službeno o svemu oglasio USKOK te na svojim stranicama objavio sljedeće priopćenje:

USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv petoro hrvatskih državljana (1960., 1950., 1957., 1965., 1966. ) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave. (13.11.2013.) Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, od 2006. do veljače 2011. godine, u Zagrebu, u cilju stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge na štetu Komore, zatražio od drugoosumnjičenice, predstojnice Ureda predsjednika Komore, da na temelju njegove ovlasti potpisuje dokumentaciju o nepostojećim poslovima za račun Komore, a od trećeosumnjičenice, voditeljice Službe za financije i računovodstvo Komore, da provede plaćanje fiktivnih faktura, na što su osumnjičenice pristale. U cilju daljnje realizacije plana prvoosumnjičenik je od četvrtoosumnjičenika, koji je poslovno surađivao s Komorom, zatražio da pronađe osobu kojoj bi se s računa Komore isplaćivao novac, što je četvrtoosumnjičenik, kako bi zadržao poslove s Komorom, i učinio te je u tu svrhu angažirao petoosumnjičenika koji je potom, u nakani da se i sam znatno okoristi, za nagradu od 10 posto od svakog isplaćenog iznosa, u ime više trgovačkih društava, u kojima je on isključivo vodio poslovanje, sačinjavao ponude i ugovore o poslovnoj suradnji između Komore, kao naručitelja usluga, i tih društava, kao izvršitelja usluga. Ugovori o nepostojećim uslugama dostavljani su trećeosumnjičenici a ona ih je potom dostavljala drugoosumnjičenici koja ih je potpisivala u ime prvoosumnjičenika. Na temelju potpisanih ugovora petoosumnjičenik je u ime društava Komori ispostavio veći broj faktura čije je plaćanje, iako je znala da za to nema osnova i da navedene usluge neće biti izvršene, realizirala trećeosumnjičenica. S računa Komore na račune više društava u Hrvatskoj isplaćeno je najmanje 35 milijuna kuna a potom je navedeni iznos uplaćen na račun jednog inozemnog društva s kojega ga je podizao petoosumnjičenik koji je novac, umanjen za iznos svoje nagrade od najmanje 3,5 milijuna kuna, predavao četvrtoosumnjičeniku koji je ukupan iznos od najmanje 31,5 milijuna kuna potom proslijedio dio na ruke prvoosumnjičenika a dio drugoosumnjičenici koja je veći dio novca predavala prvoosumnjičeniku. Na opisani način prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenica su se nepripadno okoristili za iznos od najmanje 31,5 milijuna kuna, petoosumnjičenik za najmanje 3,5 milijuna kuna, a Komora je oštećena za najmanje 35 milijuna.USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika i trećeosumnjičenice a protiv drugoosumnjičenice je već određen istražni zatvor.


[16:59]
Nadan Vidošević doveden je u poslijepodnevnim satima na ispitivanje u sjedište Uskoka gdje, kako se neslužbeno doznaje, iznosi obranu zbog sumnje da je organizirao skupinu koja je iz Komore izvukla više od 32 milijuna kuna.

Dražen Delač odvjetnik Nadana Vidoševića ulazeći u zgradu USKOK-a nije bio puno rječitiji nego ranije tek je rekao da je cijeli slučaj sada u njihovoj nadležnosti. U USKOK je također stigao i odvjetnik Igora Premilovca Branko Šerić. Premilovac je, podsjetimo, prije mjesec dana istražiteljima otkrio da je preko fiktivnih ugovora izvlačen novac iz Komore, ali i Hrvatskih autocesta.

Odvjetnik Šerić rekao je da USKOK sumnja u udruživanje radi počinjenja kaznenog djela te da je grupu organizirao jedan od osumnjičenih s još dvoje zaposlenika HGK. Šerić je dodao i da je ostalih dvoje osumnjičeno za pomaganje u toj kriminalnoj aktivnosti. Na taj način Premilovčev je odvjetnik neizravno potvrdio nagađanja da se uz Vidoševića za udruživanje terete njegova šefica kabineta Zdenka Peternel, zatim Josipa Mladinov koja je zajedno s Vidoševićem uhićena jučer te da se Premilovac i Davor Komerički terete kao pomagači.