Moda & ljepota

PRIPAZITE

Koju hranu treba izbjegavati nakon treninga

Nakon napornog treninga uobičajeno je osjetiti glad. Ona je normalna i dobar znak da je vježbanje bilo učinkovito i da ste potrošili velik broj kalorija. No, umjesto da odmah posegnete za prvom namirnicom koju vidite, pročitajte što bi trebali izbjegavati kako sav taj napor i trud ne bi bio uzaludan.

Ilustracija   FOTO:pinme.ru
Piše: Republika.eu / Epyk.com

Sirovo povrće

Iako svaka pravilna prehrana treba sadržavati sirovo voće i povrće ono ipak ne može biti jedina stvar koju jedete. Tijekom vježbe vaše tijelo iskoristi gotovo svu energiju i potroši značajan broj kalorija, a samo sirovo povrće vam sigurno neće pomoći da nadoknadite izgubljene vitamine i minerale. Tijelu je potrebno vlakana i proteina kako bi se mišići razvijali. Povrće je naravno zdravo i nema masnoća, no ne i dovoljno dobra hrana za oporavak vašeg tijela nakon naporne vježbe.

Grickalice i pržena hrana

Ovo već doslovno znaju i ptice na grani no, svejedno ćemo još jednom ponoviti. Iako su nevjerojatno ukusni, čips, pržene krumpiriće i sličnu hranu izbjegavajte što je više moguće, a pogotovo nakon treninga. Cilj je riješiti se masnih naslaga, ne dobiti ih. A osim što vam neće pomoći u skidanju kilograma, opasni su i za vaše zdravlje.

Slatkiši i gazirani sokovi

Jedna od najvećih pogrešaka je nakon treninga popiti gazirani sok ili jesti slatkiše. Šećer usporava metabolizam, a metabolizam igra veliku ulogu u vašem gubitku kilograma.

Kolači

Iako nakon njih dulje budete siti, ipak pripadaju hrani koju trebate nakon vježbanja izbjegavati. Iako je vašem tijelu potrebno i ugljikohidrata, kolači nisu baš zdrav izbor istih jer uz njih sadrže i puno šećera. Radije se odlučite za ugljikohidrate u obliku tosta od cjelovitih žitarica ili sušenog voća, a kolače izbjegavajte pod svaku cijenu.

Energetske pločice

One su osmišljene kako bi vam dale energiju prije treninga, ne poslije. Sadrže dosta šećera koji usporava metabolizam i potiče stvaranje masnih naslaga, a osim toga, ako trenirate navečer i pojedete ih nakon treninga, mogli bi imati problema sa spavanjem.