Svijet

MOSTAR

Traži se rješenje za tvrtku Aluminij iz BiH

Nikola Krešić, direktor EP HZHB i Ivo Bradvica iz Aluminija razgovarali su u Sarajevu s Nerminom Nikšićem kako riješiti problem blokiranja računa Aluminija od strane Elektroprivrede HZ HB.

Aluminij, Mostar   FOTO:Ivana Ivanovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Croenergo

Zbog duga većeg od 21 milijuna eura blokiran je račun Aluminija. Kombinat je zbog blokade ranije ovog tjedna najavio postupno gašenje proizvodnih pogona te upozorio da će to izazvati štetu velikih razmjera.

Uprava je dramatičnim pismom izvijestila o blokadi i najviše dužnosnike Republike Hrvatske koja je vlasnik 12 posto dionica Aluminija.

Nakon niza uzajamnih optužbi, čelnici EP HZHB-a Aluminija sjeli su za stol i u petak su na sastanku u sjedištu vlade FBiH prihvatili zaključak da se upravi Elektroprivrede predloži deblokada računa.

Ponuđene su tri varijante rješenja plaćanja tekućih obveza i duga Aluminija prema Elektroprivredi i njezina se uprava sada o njima treba očitovati.

Zajednička ocjena je da se moraju osigurati uvjeti kako bi obje tvrtke mogle neometano nastaviti rad što je interes vlade Federacije BiH, priopćeno je nakon sastanka održanog iza zatvorenih vrata.

Vlada FBiH vlasnik je 44 posto kapitala u Aluminiju, a istodobno je 100 postotni vlasnik EP HZHB. Osim federalne vlade, vlasnički udio u Aluminiju imaju i mali dioničari koji također posjeduju 44 posto dionica.

IZVOR: Croenergo