Društvo

PREGLED TJEDNA

Marasova neinformiranost, trzavice s Mađarima, saborski folklor oko Lex Perkovića i suze Jadranke Kosor obilježile tjedan u Hrvatskoj

Trzavice s Mađarima zbog tjeralice za šefom MOL-a, iznošenje obrane Sanadera u slučaju Fimi media, te Linićeve ovrhe obrtnicima, samo su dio događaja koji su obilježili ovaj tjedan. Više u pregledu tjedna koji je pripremio Andrej Štrkalj.

Obrtnici su zavapili kako će ih ovrhe uništiti te su zatražili podizanje limita, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras za sve je doznao iz medija   FOTO:PIXSELL
Piše: Media Servis

Tek što smo izgladili spor s Europskom komisijom oko europskog uhidbenog naloga, zbog tog istog naloga i Interpolove crvene tjeralice za prvi čovjekom MOL-a Zsoltom Hernadijem, kojeg naše pravosuđe sumnjiči da je podmitio Sanadera kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u INA-i, našli smo se problemima s Mađarskom. Odmah je uslijedio nedolazak ministra vanjskih poslova Martonyia na Croatia Forum u Dubrovniku, a službena Budimpešta prozvala je Milanovićevu Vladu da je spor podigla na političku razinu i da će, ako treba, prodati dionice INA-e. Dovoljno da sa sjednice Vlade premijer pošalje umirujuću poruku. 

"Ovo što se događa s odnosima s MOL-om ne shvaćam i nisam nikada shvaćao kao ratno stanje, niti prije, niti sada. Tako nećemo komunicirati", rekao je Milanović.

Ubrzo se oglasio i mađarski premijer Viktor Orban.

"Ne treba nikoga uhititi, ne treba nikoga sumnjivim optužbama oklevetati, to nije u redu. Postoji li potreba za tim? Dakle, ako im je cilj da preuzmu u ruke ovu privrednu granu, da preuzmu ove dionice, onda idemo svesti račune - dogovorimo se", rekao je Orban.

Spreman sam razgovarati, no ne i kockati se, odgovorio je Milanović na ponudu da Vlada kupi MOL-ove dionice.

"Neću se kockati s državnim financijama, štitit ćemo nacionalne interese, ali ne na način da ulazimo u nepredvidive aranžmane i eventualno oštetim državni proračun", izjavio je Milanović.

Na kraju priče dvije su se strane složile da su dobri odnosi važniji od bilo kojeg spora, koji se treba riješiti za stolom, ako je nužno rastati se u INA-i, to treba učinit na prijateljski način.

A dok zbog prvostupanjske presude u slučaju INA-MOL već sjedi u zatvoru, bivši premijer Ivo Sanader ovog je tjedna iznio obranu u slučaju Fimi media. Ponovio je staru tezu da je žrtva političkog progona po direktivi Jadranke Kosor, za bivšu je stranku rekao da nije lopovska, te da nikome nije naredio da posluje s Fimi medijom.

"To ne bi radio ni bombaš samoubojica, a ja to sigurno nisam", rekao je Sanader iznoseći obranu.

Porezna uprava ovog je tjedna krenula u još žešću naplatu poreznih dugova. Na meti su se našli svi koji su državi dužni više od 2.000-3.000 kuna. Obrtnici su zavapili kako će ih ovrhe uništiti te su zatražili podizanje limita, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras za sve je doznao iz medija, a čuvar države blagajne Slavko Linić raspravu je, u razgovoru za Media servis, nazvao najglupljom koju je ikad čuo.

"Da se ne mora platiti 30 tisuća kuna poreza? Tko je lud u ovoj državi? Ja zaista imam posla sa sve više luđaka"

Burno je i bilo i u Saboru, a najžešću raspravu izazvao je očekivano tzv. Lex Perković čije su izmjene konačno izglasane. Na meniju je bio uobičajeni saborski folklor. 

"Vlada pokazuje mišiće, štiti čast i ugled Republike Hrvatske. Kako? Tako da štiti kriminalce" , izjavio je HDZ-ov Gordan Jandroković.

"Krasti vlastiti narod i vlastitu zemlju, to vama valjda služi na čast", odgovorio mu je SDP-ov zastupnik Nenad Stazić.

I u tjednu iza nas komentirale su se vladine mjere za izlazak iz krize. Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić birao je riječi u ocijeni trenutnog stanja.

"Ne bi bilo u redu reći da je stanje alarmantno. To bi zapravo zvučalo da bismo trebali poduzeti neke izvanredne mjere, ali zapravo nismo daleko od toga", smatra Mudrinić.

Daleko od rješenja i ovog su tjedna bili liječnici i resorni ministar Rajko Ostojić, Vlada je u drugo saborsko čitanje konačno poslala Zakon o strateškim investicijama, a Jadranku Kosor na suze su natjerale optužbe da je odbila potpisati zahtjev da se o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta raspravlja u Saboru.