Košarka

NEVEN SPAHIJA POZIVA NA OPREZ

'Veliki rezultat na Euru donio bi uzlet hrvatske košarke'

I bivši hrvatski košarkaški izbornik Neven Spahija presretan je zbog uspjeha naše reprezentacije na Europskom prvenstvu u Sloveniji.

Hrvatska košarkaška reprezentacija na Eurobasketu   FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
Piše: Media Servis

Uoči sutrašnje četvrtfinalne utakmice protiv Ukrajine Spahija u razgovoru za Media servis poručuje: "Veliki smo favoriti, ali i veliki oprez"...

''Nikako se to ne smije podcijeniti. Apsolutno nikako. Dolazi nam jedna reprezentacija koja će tu utakmicu igrati bez pritiska jer je puno toga napravila plasmanom među osam i to mogu biti vrlo neugodni protivnici'', rekao je Spahija.

No, Hrvatska je u utakmicama s Italijom i posebno s Grčkom pokazala karakter, pa i ne treba brinuti da će protiv Ukrajine biti koncentrirani, smatra Spahija.

''Po meni su se s tom pobjedom protiv Grčke uvrstili u krug reprezentacija koje mogu i do medalje. Kapa dolje treneru i igračima, stvarno su zaslužili polufinale''.

Za razliku od nekih prošlih nastupa na velikim natjecanjima gdje nas je uvijek pratio neki peh, sporne sudačke odluke ili su nam u ključnom napadu ispadale lopte, ovdje je sve upravo suprotno. Radi li se tu ipak samo o sreći ili nečem drugom?

"Sreću morate provocirati, ne možete je izbjegavati. Ali ovo je isključivo plod dobrog rada i dobro planirane forme i dobro vođene reprezentacije. Mislim da je apsolutno novost to dobivanje utakmice u fiksu", smatra Spahija koji je istaknuo Bogdanovića kojeg je upravo on svojevremeno doveo u Fenerbache.

"To je igrač koji daje koš na sto različitih načina i nisam imao dvojbe da će doći na mjesto na kojem je danas. Završnica utakmice protiv Grčke i ono što je on napravio mogu veliki igrači", rekao je Spahija ali i istaknuo da mu i ostali uvelike pomažu, uz dodatak: 'Reprezentacija ima glavu i rep.'

"Gledajte samo te šuteve Rudeža, ne možete ga ni sekunde ostaviti, pa epizode Simona. Dario Šarić nikad nije u minusu, može igrati bez koša, a uvijek će biti među boljima. Roko drugi dio prvenstva bolji, Tomić, Markota koji u početku, kad nije bilo nikoga vukao. Fenomenalno izbalansirana reprezentacija, koja ima tu unutarnju snagu".

A ta snaga trebala bi Hrvatskoj donijeti rezultat koji bi trebao biti zalog za uzlet hrvatske košarke.

"Ovaj rezultat bi mogao biti zamašnjak za sve ono što će se u hrvatskoj košarci događati nakon dugo godina. Taj naš neposredni rad u Hrvatskoj i proizvodnja igrača. Ono što nam je najviše nedostajalo pretakanje te kadetske i juniorske medalje u kvalitetnog seniorskog igrača. Puno će nam lakše biti ukoliko se reprezentacija vrati s jednim velikim rezultatom", zaključio je Spahija.