Osječko-baranjska

TKO JE DOBIO POSAO U ĐURĐENOVCU?

Vijećnik traži popis osoba u javnim radovima, Općina ne da podatke

Vijećnik iz redova Hrvatske stranke umirovljenika Antun Trošelj na aktualnom satu je tražio da mu Općina objasni zašto mu je onemogućila popis osoba u javnim radovima.

Javni radovi u općini Đurđenovac   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

Kaže da odbijeni zahtjev nije mogao prihvatiti, smatrajući da mu je povrijeđeno pravo te se dopisom obratio Ministarstvu uprave, a ono ga proslijedilo Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Trošelj tvrdi da je prošlo nekoliko mjeseci i da još nije dobio popis, ali da neće odustati. Trošelj je postavio i nekoliko pitanja, između ostaloga obuhvaćaju li radovi i poslove na privatnim kućama, dvorištima i vrtovima te primaju li radnici plaću i kad ne rade.

Tomislav Majsterić, voditelj općinskog Odsjeka za gospodarstvo, gospodarenje prostorom, stambene i komunalne poslove, ustvrdio je da Općina ne može učiniti ništa o pitanju popisa jer je sve u nadležnosti Agencije za zaštitu osobnih podataka. Kaže da je Općina postupila sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka. 

"Nigdje u zakonu točno ne piše da je općina obvezna dostaviti popis. Osim toga, u zakonu stoji da ako se traži određena vrsta popisa, zahtjev mora sadržavati i naznaku svrhe i pravnog temelja prikupljanja, obrade i korištenja tih podataka - objasnio je Majsterić. Pri tome je naglasio da Agencija za zaštitu osobnih podataka, koja je neovisno tijelo, odlučuje o pravu pristupa informacijama. "Da je Agencija navela da se smije dati popis, mi bismo ga dali", poručio je.

U raspravi je sudjelovao i načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović, koji je je pozvao Trošelja da ako ga baš toliko zanima podatak o ljudima u javnim radovima, može doći u Općinu i bit će mu omogućen uvid u popis, ali ga neće dobiti.

IZVOR: Glas Slavonije