Osječko-baranjska

"ZA ČISTI ZRAK - NA TEBI JE RED"

Započeo Europski tjedan mobilnosti

Započeo je Europski tjedan mobilnosti, koji se svake godine sredinom rujna obilježava u nizu europskih gradova, pa tako tradicionalno i u Osijeku.

Započeo Europski tjedan mobilnosti   FOTO:Screenshot STV
Piše: Republika.eu / STV

Cilj je podići svijest građana o važnosti alternativnih i ekološki prihatljivijih metoda prijevoza kao što su bicikl, javni prijevoz ili pješačenje. Ovogodišnji moto Europskog tjedna mobilnosti je «Za čisti zrak – na tebi je red», a svojim su današnjim aktivnostima, na Dan zaštite ozonskog omotača, na to upozorili vrtićarci dječjeg Ekovrtića Mak i prvašići Antuna Mihanovića i Augusta Harambašića. 

Tjedan mobilnosti završava u petak danom bez automobila, kada bi opet, na određeno vrijeme, mogla biti zatvorena jedna od gradskih prometnica.

"Osijek je dakle već tradicionalno uključen u ovu manifestaciju Europskog tjedna mobilnosti, kroz aktivnosti dječjih vrtića, kroz aktivnosti osnovnih škola, i pokušavamo dakle od najmlađeg uzrasta djecu osvjestiti o važnosti kretanja, dakle da se vozimo biciklima, vozimo rolama, da smo vani na svježem zraku, ali automatski i zaštite tog svježeg zraka", kaže dogradonačelnik Osijeka Vladimir Ham.

"Poznato je da danas, nažalost, automobil nije više luksuz, on je osnova za život. Možemo reći da svako kućanstvo u gradu vjerojatno ima automobil, neki imaju i po dva. Ali moram reći da svako kućanstvo ima minimalno jedan ili dva bicikla, što je svakako pohvalno i ljudi su shvatili zapravo da je što se tiče cijena, ekonomičnosti, to puno prihvatljivije", dodaje Ivan Pakšić iz Odjela prevencije PU osječko-baranjske.