Osječko-baranjska

'OPTEREĆIVANJE MLADIH NADA NIJE RJEŠENJE'

Studentski pravobranitelj uputio otvoreno pismo ministru Jovanoviću

Studenstki pravobranitelj Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku Slavko Čandrlić uputio je otvoreno pismo ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću.

Ilustracija   FOTO:Marko Mrkonjić/PIXSELL
Piše: Republika.eu

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti: 

"Komentar povodom izmjene zakonske odredbe o besplatnom zdravstvenom osiguranju za studente te ujedno i o slučaju povećanja studentskih troškova.

Prije mjesec dana, ministarstvo nastavlja rješavati probleme na poseban način. Opterećivati, ograničavati one za koje se "zalažu" i "ulažu" je u najmjanju ruku kontradiktorno, ako ne i diskriminiravajuće.

Slažemo se da studente treba poticati i motivirati kako bi što prije završili svoje fakultetske obveze, no ovakva izmjena nije poticaj niti je motiv.

Pitanja koja se zdravom razumu nameću i bude u nama nemir su vrlo realna. Kako će student koji je upisao fakultet s 24 godine završiti isti u roku? On je još istovremeno primoran raditi kako bi bio zdravstveno osiguran. Nadalje, što je s onima koji iz opravdanih razloga moraju prekinuti studije na određeno vrijeme? Oni studenti koji objektivno nisu u mogućnosti podmiriti sve studentske poslove te su prisiljeni pauzirati godinu kako bi za istu zaradili?

Drugim riječima, ako želimo što veći postotak visokoobrazovanog kadra tada je nužno u njega ulagati. Operećivanje mladih nada nije rješenje. Ako uz sve to dodamo hrvatsku realnost u kojem većinu studentskih troškova otplaćuju roditelji sami (koji su možda nezaposleni), dolazimo do zaključka u kojem smjeru ovakva politika ide i kuda ona vodi.

Želimo samo pokazati kako mladi znaju razmišljati i kreirati svijet na bolje, ako ih se bodri i podupire. Sputavanje u njihovom svakodnevnom razvijanju, vodi samo do nezadovoljstva mladih i društva uopće.

S poštovanjem,
Studentski pravobranitelj Sveučilišta J.J.Strossmayer u Osijeku, Slavko Čandrlić"