Osječko-baranjska

PREDSTAVLJENA KNJIGA “OVIM SU ŠOROM PROLAZILI SVATI”

Priča o dječaku s prve crte bojišta

Priča je to o teškom vremenu kad su autoru na rukama umirali suborci i kada se sam teško ranjen ležeći u kanalu pripremao za smrt, ali i o radosnim događajima – vjenčanju i rođenju djeteta – tako o knjizi Zadravka Carevića - Cara “Ovim su šorom prolazili svati”, predstavljenoj u Hrvatskom domu, piše urednica Sanja Rogoz-Šola.

Potpis suborcima   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

Emotivna je to, uznemirujuća, na trenutke i humorom protkana knjiga. Njegova priča drugačija je po mnogočemu. Jedna od razlika je i činjenica da je Car 1992. godine sudjelovao u borbama u istočnoj Slavoniji, a potom i u bosanskoj Posavini, gdje je u srpnju 1992. godine ranjen. Samo 11 dana prije zakazanih svatova s njegovom ljubljenom Danijelom! Čitajući knjigu, čitatelj kao da je i sam pod “kišom” neprijateljske paljbe na ratištima od Sarvaša, Karadžićeva, Nuštra, sve do Dervente. Zasuzi oko i kad se Carević prisjeća 17 poginulih suboraca, koje u knjizi spominje imenom ili nadimkom, a posvetio im je i dio sa sjećanjima uz biografije s fotografijama.

O knjizi su na predstavljanju govorili i lektor i korektor, prof. Vlado Filić, inače i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Đakovu, koja je uz tiskaru Arca sunakladnik knjige, kao i moderatorica programa Vesna Kaselj, koja je čitala ulomke iz knjige.

Sam autor, Zdravko Carević kazao je kako stoji iza svake napisane riječi.

"Jednom sam pročitao kako ako u životu nisi posadio drvo, napisao knjigu ili bio u zatvoru, to je kao da nisi ni živo. Ja sam posadio četiri drveta, knjigu sam napisao i nadam se da zbog nje neću završiti u zatvoru", kazao je Carević zahvalivši svima koji su pomogli izdavanje knjige. Knjiga je svjetlo dana ugledala zahvaljujući potpori Ministarstva branitelja RH i Grada Đakova. Nakladnik je Udruga veterana 3. gardijske brigade Kune, Ogranak Đakovo. Impresivnu naslovnicu koja prikazuje dvoje mladih koji se drže za ruke ispred razrušene nuštarske crkve osmislio je Mario Šulina, dok je grafičku obradu napravio Studio Kelbas. 

IZVOR: Glas Slavonije