Virovitičko-podravska

RASTE BROJ TURISTA

Za sve veći broj noćenja "krivi su" Rokovo, Višnjica, vinske ceste, Jankovac…

Područje Grada Virovitice prednjači po broju ostvarenih noćenja u Virovitičko-podravskoj županiji. Nakon što je u srpnju, u odnosu prema prošloj godini, ostvareno povećanje broja noćenja za čak 124 posto, trend je nastavljen i u kolovozu.

Izletište Jankovac pravi je mamac za turiste   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

Tako je u tom mjesecu na području Grada u registriranim smještajnim objektima ostvareno 569 noćenja (432 domaćih i 137 stranih gostiju). U odnosu prema srpnju, u kojem je ostvareno 426 noćenja, povećanje broja noćenja iznosi 33,56 posto. U usporedbi s kolovozom 2012., kada je ostvareno 465 noćenja, to je povećanje od 22,37 posto. Najviše noćenja, prema podacima Turističke zajednice Virovitice, ostvarili su Hotel Šulentić, 274 noćenja, Sobe Vebel, 111, i KTC, 94. 

"Ova je godina uspješnija od prethodne, što je sigurno rezultat i brojnih događanja u Virovitici. I dalje je problem što nema hotela za smještaj više od 50 turista, jer se više puta dogodilo da ne možemo organizirati smještaj onih koji organizirano putuju autobusom", kaže Antun Mihoković, direktor Turističkog ureda Grada.

Nije samo Virovitica ostvarila povećanje nego i cijela županija. U kolovozu su u županiji, u registriranim smještajnim objektima, ostvarena 2.242 noćenja (1.074 domaćih i 1.168 stranih gostiju). U odnosu prema srpnu,j u kojem je ostvareno 1.712 noćenja, povećanje broja noćenja iznosi 30,95 posto. U usporedbi s kolovozom 2012., kada je ostvareno 1.986 noćenja, to je povećanje od 12,89 posto. Od 1. siječnja do 31. kolovoza 2013. ostvarena su 11.652 noćenja, što je u usporedbi s istim razdobljem 2012., kada je ostvareno 10.698 noćenja, povećanje od 8,91 posto.

"Pozitivni pokazatelji rasta turističkog prometa zabilježeni su u svim dijelovima županije", ističe Martina Jakelić, direktorica županijske Turističke zajednice.

Ono što može pomoći još većem broju noćenja zasigurno su uvijek primamljive vinske ceste.

"Ako bi se ponovno započeo udruženi projekt, sve bi se ceste mogle obnoviti uz suradnju Županije ili Razvojne agencije VIDRA s gradovima i općinama, a u svrhu razvoja vinskog turizma, za što županija ima potencijala. O vinskim smo cestama razmišljali prije drugih, ali se stalo. Ali nikad nije kasno", zaključio je Mihoković, naglasivši da je vrijeme da stanu uz bok susjednim županijama, koje su u vezi s vinskim cestama puno više napredovale.

"Vinski" turistički aduti

Vinska cesta “Stazama frankovke, graševine do zelenog silvanca" prostire se na sjevernim obroncima Papuka, a najviše je vinograda iznad Orahovice i u naseljima Stara Jošava, Crkvari, Šumeđe i Duzluk. Počinje u Orahovici, ide prema Albusu do Merkura, nastavlja do jezera i prema Novoj Jošavi te skreće kroz vinograde Krčenik i Velike Ledine pa se preko Duzluka vraća u Orahovicu. Vinska cesta "Bilogorsko-aršanjske staze" prostire se na južnim obroncima Bilogore, a središnje je područje na brdu Aršanj. Počinje na cesti Pitomača - Sedlarica u mjestu Otrovanec. Nastavlja prema Sedlarici do skretanja za Turnašicu, skreće prema Lipici i Radarskom centru te Kladarskom brijegu. Vinska cesta "Iznad grada" nalazi se na sjevernim obroncima Papuka. Počinje u središtu Slatine, ide prema vrhu Brešća Ulicom Tina Ujevića, čineći polukrug kod telekomunikacijskog tornja te se Ulicom grofa Draškovića spušta do vodotornja.

IZVOR: Glas Slavonije