Osječko-baranjska

OSJEČKA FARSA - OD RADELJIĆA DO PROČELNIKA!

Vrkić provođenjem natječaja "zamazao oči javnosti", a sve provedene natječaje namjestio!

U petak su u Kuhačevoj 9 potvrđena imena četiriju novih pročelnika upravnih odjela i službi, a iznenađenja nije bilo, pa su zapravo svi imenovani upravo osobe o kojima se špekuliralo i prije samih natječaja. Dakle, sve ono o čemu su gradski kuloari brujali prije više od dva mjeseca, obistinilo se. Imena i prezimena svih do sada izabranih osoba u novu gradsku upravu u Osijeku potpuno su se preklopila od prvog do zadnjeg, sa imenima onih o kojima se glasno pričalo u osječkim kafićima. Čemu ta farsa gradonačelniče i čiju inteligenciju podcjenjujete?

Ivica Vrkić-gradonačelnik Osijeka   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Tako je nasljednik Milana Kamenka, Branke Andraši i Siniše Gregorana, odnosno pročelnik novog konglomeratskog Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša, te mjesnu samoupravu ekonomist Srećko Kukić. Ovaj Osječanin iza sebe ima radno iskustvo direktora veleprodajnog centra Metro Cash&Carry, ali i rada za Tvornicu duhana Zadar, Hypo-Alpe-Adria-Banku, VIP-net, Philip Morris Services Inc., Bureaufax Technologies u Nigeriji i Osijekšped. No, iako je sada prvi put u javnom sektoru, Kukić nije želio dati izjavu za medije o tome osjeća li kao izazov činjenicu da će sada morati znati sve o mnogim pitanjima iz različitih sektora.

- Mislim da za javnost nije bitno kako se ja osobno osjećam pred izazovom prihvaćanja poslova ovih sektora. Ono što javnost treba znati je da ću izvršavati sve zadatke u skladu s odlukama Gradskog vijeća i gradonačelnika Vrkića - bio je nespreman za razgovor s medijima Kukić.

No njegov kolega, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Romano Kristić, koji iza sebe 11-godišnje iskustvo rada u gradskoj upravi, iskoristio je ovu priliku da Osječanima poruči kako je upravo pred njegovim odjelom veliki potencijal.

-Pred nama su brojni natječaji u strukturnim fondovima na koje ćemo se maksimalno prijavljivati. Za Osječane to konkretno znači moguće više novca za gradnju infrastrukture: od poludnevnog boravka za stare i nemoćne, poboljšanja uvjeta pristupačnosti za invalide u gradu do poboljšanja populacijske politike. Upravo smo se kandidirali na IPA 4, i to projektom osnaživanja mogućnosti invalida na tržištu rada - kaže ovaj 37-godišnjak, koji je protekle tri i pol godine bio v.d. pročelnika ovog odjela.

Borovo i Vupik postali rasadnik osječkih kadrova? 

Novi pročelnik Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i nabavu je ekonomist i Vrdoljakov kadar David Krmpotić, koji je na ovo radno mjesto došao s pozicije financijskog direktora u Borovu. Kakva je situacija i financijski kaos u Borovu, nije potrebno uopće objašnjavati jer je to javnosti uglavnom poznato. Građanima Osijeka ostaje se za nadati da gradski proračun i gospodarstvo neće doživjeti sudbinu Borova i moliti se Bogu da gradonačelnik zna što radi!?

Voditeljica Službe za zajedničke poslove postala je pravnica Marija Garić, koja iza sebe ima iskustvo u Todorićevu VUPIK-u. Ostaje nepoznanica zašto je nova Vrkićeva šefica Službe za zajedničke poslove napustila "carstvo" Ivice Todorić, kada je poznato da se gazda Todorić ne rješava tako lako kvalitetnih kadrova.

Ovi kadrovi koji stižu sa područja grada Vukovara nisu izuzetak. Za vladajuću "Kukuriku koaliciju" postalo je normalno da na čelna mjesta u sjedištu državne uprave, također ne rijetko regrutiraju svoje "stručne" kadrove upravo iz grada Vukovara koji je gospodarski i kadrovski potpuno devastiran više od 20 godina. Upravo ta činjenica zabrinjava i tjera na opravdanu sumnju i najveće optimiste u gospodarski oporavak sjedišta i središta Osječko-baranjske županije. To što se događa, tjera na zaključak da se ponovno radi o klasičnom zbrinjavanju politički podobnih partijskih kadrova. Bože daj, da se ti koji izražavaju takve sumnje, varaju. Dali su njihovi strahovi i sumnje opravdani, pokazati će ubrzo nadolazaće vrijeme. Nadajmo se da u svojim procjenama griješe i da im strahovi, nisu opravdani.

Izvor: Republika.eu / Glas Slavonije