Osječko-baranjska

NIJE SVE U POLITICI

Karančani Dom kulture odlučili pretvoriti u etnomuzej

Da nije sve u politici, pokazali su Karančani. Prostorije mjesnog Domu kulture, unatoč intervencijama i zamolbama raznih političkih stranaka, Mjesni je odbor odlučio pretvoriti u muzej etnobaštine sela i Baranje u cijelosti.

Sreto Balaš s njemačkom nošnjom   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

Vlastitim snagama obnovili su već prilično derutne sobe u potkrovlju Doma kulture te u njih smjestili više od 1.000 različitih eksponata. Svaka soba predstavlja povijest u malom različitih etničkih skupina koje su živjele ili još uvijek žive u tom multikulturalnom baranjskom selu. 

"Ideja se rodila još davno, ali je od početka realizacije projekta do onoga što imamo sada prošlo relativno malo vremena", priča predsjednik MO Sreto Balaš, naglašavajući kako su im u svemu pomogli mještani i udruge iz raznih dijelova Baranje. Mogu se tamo vidjeti njemačke, mađarske i srpske narodne nošnje, ali i šokačke, premda Šokci u Karancu nikada nisu živjeli.

"Predstavljen je svaki etnitet koji je u Karancu živio, a željeli smo da eksponati budu vezani upravo uz Karanac i život Karančana u proteklim stoljećima", priča Balaš, posebno izdvajajući njemačku narodnu nošnju koja je krajem Drugog svjetskog rata iz Karanca odnesena u Njemačku, ali se ovih dana ''vratila'' tamo odakle je i potekla. U ''švapskoj'' sobi, kao i u ostalim etnosobama, brojne su stare fotografije i artikli kojima su se mještani služili. Uokviren, na zidu visi i tlocrt sela iz 1941. godine, s jasno naznačenim ulicama i obiteljskim domovima (uz ime i prezime) svakog vlasnika, od kojih u selu još uvijek neki žive.

"Teško je opisati osjećaje onih koji na fotografijama ili nekim drugim eksponatima prepoznaju nekog od svojih starih. To nam je zaista velika satisfakcija za trud koji smo uložili - kaže Balaš, napominjući da na ovome ne misle stati. Još je mnogo toga ostalo na tavanima obiteljskih domova, daleko od očiju javnosti, premda svaka stvar nosi nešto svoje, vrijednost koja se u svijetu skupo plaća. A Karančani su eksponate vlastitom selu - darovali. Jedina ''plaća'', ističe Balaš, bit će im eventualno besplatno ustupanje Doma kulture za svadbe ili neka druga prikladna događanja.

IZVOR: Glas Slavonije