Vukovarsko-srijemska

PREKO GRANICE PO LIJEČNIČKU POMOĆ

Jeftinije im je i brže otići u bolnicu u Brčko nego u Vinkovce

Ondje 24 sata dnevno rade i dvije ljekarne, a lijekovi su osjetno jeftiniji nego kod nas

Gunjanci do zubara “skoknu” i biciklom, a do Vinkovaca je 60 kilometara   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

Stanovnici istočnog dijela županjske Posavine oduvijek su bili vezani uz Brčko - ondje su se školovali, radili, zabavljali, liječili…Rat je privremeno prekinuo veze, no normalizacijom života vratili su se starim navikama. Velik broj gunjanskih učenika nakon osnovne škole srednjoškolsko obrazovanje nastavlja u Brčko Distriktu od kojega ih dijeli samo rijeka Sava. Čim prijeđu most- u strogom su centru Brčkog. Mladi ondje upisuju fakultete, izlaze, zabavljaju se, a u tom se gradu, kažu, osjećaju kao kod kuće, jer ih uz Županju ili Vinkovce ništa ne veže. Cvelferi se svakodnevno opskrbljuju u brčanskim prodavaonicama, a stanovnici Rajevog Sela i naselja Padež s brčanskih javnih pumpi donose i pitku vodu.

Iako je prije više od godinu dana u Drenovcima profunkcionirao punkt Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije i područje istočnog dijela županjske Posavine napokon je pokriveno stalnim medicinskim dežurstvom, velik broj stanovnika po liječničku pomoć i dalje odlazi preko granice. 

"Proteklog sam vikenda istovarao svinje iz prikolice, nezgodno sam stao. Koljeno mi je “buknulo” i počelo me jako boljeti. Susjed me odvezao u Brčko, u Hitnoj su me odmah primili, pregledao me kirurg, propisao mi terapiju, pregled sam platio šest konvertibilnih maraka i za sat vremena bio sam kod kuće", - ispričao je novinarima Glasa Slavonije mještanin Đurića. U drenovačku Hitnu, kaže, nije htio ni ići jer bi ga ondje odmah uputili za Vinkovce.

"Do Vinkovaca i natrag moram prevaliti čak 130 kilometara, a sve to košta. Osim toga, ondje izdangubim i vremena jer moram proći cijela peripetije, a ovako do Brčkog imam 10 kilometara. Ondje 24 sata dnevno rade i dvije ljekarne, a lijekovi su osjetno jeftiniji nego kod nas", ističe sugovornik. Željko iz Drenovaca također već godinama koristi usluge brčanske bolnice.

"U veljači sam imao problema s čeljusti, trebao sam vaditi umnjak, zubarica me uputila u Vinkovce jer je bio potreban manji kirurški zahvat, no ondje su me naručili tek za sredinu lipnja. Otišao sam u Brčko i problem odmah riješio za 20 konvertibilnih maraka. I kućanica Kata iz Vrbanje sprema se na pregled oftalmologu jer nema računa ići u Vinkovce.

"Za sto kuna odredi mi dioptriju, ondje odmah kupim i naočale jer su u Brčkom jeftinije nego kod nas", kaže.

I velik broj roditelja iz Cvelferije svoju djecu odvode u Brčko u slučaju narušavanja zdravstvenog stanja i pojave visoke temperature, povraćanja, ali i na inhalaciju.

"Brčanska je bolnica potpuno opremljena, jer Disktrikt dobiva veliki novac od međunarodne zajednice. Puno ljudi iz Cvelferije ide u Brčko jer ne žele na pretrage u hrvatskim bolnicama čekati mjesecima, a i naši liječnici uvažavaju njihove nalaze", pojašnjava i dodaje kako su brčanski liječnici i drugo osoblje vrlo ljubazni i susretljivi.

"A sada su kod nas na snagu stupila i nova zdravstvena pravila, sve se nešto iskompliciralo, liječnici i medicinske sestre najavljuju štrajk, i sve će to ljude još više usmjeriti prema Brčkom", uvjereni su Cvelferi.

TO JE NJIHOV IZBOR

Oni koji odlaze u Brčko, to je njihov izbor na koji mi ne možemo utjecati, no vjerujem da će se s vremenom to ipak promijeniti. Hitni slučajevi zovu nas, a oni kojima i nije toliko hitno odlaze u Brčko, ističu u županijskom Zavodu za Hitnu medicinu. Dodaju da je Tim 2, kakav je određen za Drenovce, 24 sata dnevno na raspolaganju stanovnicima Cvelferije i do sada je u svim slučajevima promptno i profesionalno reagirao i pružio pomoć.

IZVOR: Glas Slavonije