Virovitičko-podravska

ZAPUŠTEN AUTOBUSNI KOLODVOR

Panturist najavljuje rješenje za ruglo u Orahovici

Posljednji put u rujnu 2006. godine vrata orahovačkog autobusnog kolodvora bila su otvorena. Dakle, Orahovica je punih sedam godina bez središnjeg autobusnog ureda, karte se kupuju isključivo u autobusu pa je stoga česta pojava da autobusi kasne.

Zgrada je zaključana već sedam godina, karte se kupuju u autobusu   FOTO:Glas Slavonije
Piše: Republika.eu / GS

Orahovčani su ogorčeni, zimi se smrzavaju, a čekaonica koja im je ''pod nosom'' stoji zaključana. Uz sve ove probleme, treba reći da je cijeli kompleks u derutnom stanju, što posebno brine čelništvo Grada Orahovice koje je u ovoj priči potpuno nemoćno. 

"Imali smo do sada dosta upita o autobusnom kolodvoru i radi pomoći našim građanima htjeli smo i još uvijek želimo otkupiti taj prostor i urediti ga za korištenje građanima. Taj prostor je u središtu grada i trenutno je veliko ruglo. Oko njega nema rasvjete, krov iznad stajališta propušta, a mi ne možemo ništa. Razlog leži u tome što prostor i zemljište imaju nekoliko vlasnika, većinski vlasnik i prostora i zemljišta je Panturist, odnosno francuska tvrtka Veolia transport. Mi smo nudili kupnju prostora pa zajedničku obnovu, slali upite i nismo dobili nikakve odgovore. Prije mjesec dana poslali smo zadnji dopis i još nismo dobili ništa povratno. Mi ne smijemo ništa raditi na tom objektu, a na raspolaganju smo za sve opcije samo da se taj problem riješi na višestruko zadovoljstvo", riječi su gradonačelnika Orahovice Josipa Nemeca.

Zgrada je i ostatak starog Gutmanovog željezničkog kolodvora pa je tako na neki način i spomenik povijesti Orahovice. Odgovor zašto je orahovački autobusni kolodvor još uvijek neugledan potražili smo u tvrtki Panturist. Direktor operative Slovenija-Hrvatska Dean Čebohin kaže:

"Tvrtka Panturist d.d. Osijek je u poslovnim planovima za drugu polovinu 2013. godine uvrstila i renoviranje i obnavljanje objekata autobusnih kolodvora kojima raspolaže, a to su objekti u Belom Manastiru, Valpovu, Belišću, Donjem Miholjcu, Našicama i Đakovu. Radovi su na nekim objektima već završeni, dok su na drugima još u tijeku ili će započeti, no predviđeni završetak se očekuje tijekom rujna. Na tim objektima autobusnih kolodvora je vlasnička struktura jednostavna, odnosno objekti i zemljišta su u vlasništvu tvrtke tako da su priprema i izvršenja radova u tom smislu bitno olakšani. Objekt autobusnog kolodvora u Orahovici je vlasništvu više pravnih i fizičkih osoba, te je priprema za cjelovito održavanje malo složenija i zahtijeva dogovor više strana, no moramo napomenuti da to nije bio kamen spoticanja zašto do sada nisu poduzete određene radnje već samo razlog za kompleksniji pristup pitanju uređenja i održavanja.", kaže Čebohin. 

Ističe kako će Panturist pitanje uređenja objekta autobusnog kolodvora u Orahovici otvoriti u sljedećem razdoblju, nakon završetka aktivnosti uređenja na kojima su trenutno angažirani.

"Sve autobusne kolodvore kojima raspolažemo, pa tako i u Orahovici, tvrtka Panturist uređuje ili će uređivati s prvenstvenim ciljem da svojim korisnicima, a neizravno i lokalnoj zajednici, omogući kvalitetnu javnog prijevoza i servisa vezanog na prijevoz putnika", zaključio je Čebohin.

IZVOR: Glas Slavonije