Društvo

NAKON LJETNE STANKE

Danas kreće nova 'sezona' suđenja za jednu od najvećih pljački države

Nakon ljetne stanke počinje nova 'sezona' suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu. Počelo je prošli tjedan ponovljenim suđenjem Rončeviću, a od danas kreće 'punom parom'. Nastavlja se suđenje Ivi Sanaderu za Fimi mediju, na sud će danas, u svom posljednjem slučaju, Damir Polančec, a Vinko Mladineo ima pripremno ročište.

Ivo Sanader   FOTO:Marko Lukunic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Suđenje za Fimi mediju, slučaj u kojem se Ivu Sanadera, HDZ i ostale tereti da su izvukli 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki, bilo je tijekom ljeta prekinuto na dva mjeseca.

Na posljednjem ročištu, 3. srpnja pregledana je snimka ispitivanja Damira Mihanovića, bivšeg člana uprave Croatia osiguranja, u USKOK-u 25. siječnja 2010. godine. Mihanović je govorio o famoznom sastanku u vladi 2007. godine na kojem su bili direktori državnih tvrtki.

Na sud će danas ponovo i Damir Polančec. Bivši potpredsjednik Vlade izašao je iz zatvora u Turopolju početkom srpnja, gdje je služio desetomjesečnu zatvorsku kaznu.

Podsjetimo, Polančec je 2010. nepravomoćno osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog isplate pola milijuna državnih kuna vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću za izradu nepotrebne stručne studije. Vrhovni sud kaznu je potom smanjio za pet mjeseci, a Polančec je ostvario pravo na prijevremeni otpust odlukom zatvorskog upravitelja. Bivši potpredsjednik Vlade je osuđen i u slučaju 'Reflektori', a još se vodi postupak u aferi 'Spice' zbog kojeg će Polančec danas na sud.

Premijeru danas pak ima Vinko Mladineo. Protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea, Zagrebački županijski sud podignuo je optužnicu zbog ugovora s Fimi medijom, a danas će biti održano pripremno ročište.

Tužiteljstvo tereti Mladinea da je poslujući s privatnom marketinškom agencijom Fimi medijom od travnja 2008. do kraja 2009. kršio Zakon o javnoj nabavi, znajući da će novac Fonda kojemu je bio na čelu završiti u crnom fondu HDZ-a.

Mladineo je navodno sklopio tri ugovora za promidžbene aktivnosti, kao što je izrada televizijskih spotova i oglasa . U tužiteljstvu tvrde da je bezuvjetno prihvatio ponudu Fimi medije i na taj jnačin navodno oštetio Fond za oko 1,7 milijuna kuna.