Virovitičko-podravska

DONJA PIŠTANA

Ministar branitelja svečano otkrio ''KRIŽ HRVATSKIH BRANITELJA''

Ministar branitelja Predrag Matić u subotu ,3.kolovoza,u spomen na poginule hrvatske branitelje Slavka Špeha i Slavka Vulića svečano je otkrio 'Spomen križ' u Donjoj Pištani.

Ministar Matić na otvorenju Spomen križa   FOTO:Domovina blog
Piše: Republika.eu / Domovina blog

Uz ministra Matića,'Spomen križ' su otkrili dijete poginulog hrvatskog branitelja Stjepan Špeh, te majka poginulog hrvatskog branitelja Dušanka Vulić.
Tom prigodom nazočnima su se obratili ministar branitelja, Predrag Matić, predsjednik UHBL-PTSP-VPŽ-Orahovica Miroslav Milovuković i gradonačelnik Orahovice Josip Nemec,dok je 'Spomen križ' blagoslovio vlč. Željko Strnak.

Udruga HBL-PTSP-VPŽ-Orahovica,  inicijator projekta izgradnje 'Spomen križa', vodi brigu o održavanju i uređenju spomen-obilježja na svom području, a velik dio radova izgradnje, uređenja i održavanja obavljaju samostalno. Njihov osobni angažmana ovim poslovima svojevrsna je radna terapija. 
Prepoznavši vrijednost njihovog angažmana, Povjerenstvo Ministarstva branitelja za sufinanciranje izgradnje,postavljanja ili uređenja spomen obilježja,sufinanciralo je izgradnju "Križa hrvatskih branitelja" u Donjoj Pištani iznosom od 10.000,00 kn.
Između ostalog ministar Matić je naglasio da se je u Pištani branila Orahovica i Podravska magistrala, te da su među 32 poginula s područja Orahovice  i Slavko Špeh i Slavko Vulić pripadnici 2. bojne 132 brigade Orahovica-Našice.
Ujedno je dodao kako je na ovom području izvedena jedna od prvih oslobodilačkih akcija 'ORKAN 91', koja je bila temelj za slijedeće oslobodilačke akcije kao 'OLUJA' koju s ponosom ovih dana proslavljamo u Kninu.

Svečanom otvorenju uz velik broj građana nazočile su brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata sa područja Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije. 

IZVOR: Domovina blog