Ostalo

MARKICE ZA BRAŠNO OTIŠLE U POVIJEST

Ulaskom u EU prestala obveza obilježavanja nekih proizvoda

Ulaskom Hrvatske u EU prestaje obveza obilježavanja nekih proizvoda. Tako, primjerice, od 20. srpnja, kako stoji na web stranicama Ministarstva poljoprivrede, prestaje obveza obilježavanja brašna evidencijskim markicama.

Ilustracija   FOTO:Davor Javorović/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Ove je promjene Hrvatski sabor donio na sjednici 5. srpnja 2013. godine.

Kako se navodi, prestanak obveze obilježavanja brašna evidencijskim markicama odnosi se i na uvoznike i na domaće proizvođače mlinare i trgovce.

Sukladno Zakonu i dalje ostaje na snazi obveza vođenja Knjige evidencije utroška brašna (KEUB) u pekarnicama. Donošenjem izmjene zakona namjera je zadržati sve dosadašnje pozitivne učinke, kroz praćenje sljedivosti brašna, praćenje rada pekarnica i evidentiranje utroška brašna, uz značajno smanjenje fiskalnog opterećenja koje su obveznici obilježavanja brašna imali s evidencijskim markicama”, pojašnjavaju na stranicama ministarstva. 

Valja podsjetiti da su markice za brašno uvedene u Hrvatskoj prije desetak godina u cilju sprječavanja rasta takozvane sive ekonomije u proizvodnji i prometu brašna.

Ministarstvo poljoprivrede godinu dana nakon uvođenja markica za brašno uvelo je makice i na brašno koje se uvozi u Republiku Hrvatsku. Razlog je bio, kako se tada isticalo, taj što se ni nakon godinu dana od uvođenja markica za brašno nije spriječio uvoz brašna koji je dolazio najviše iz Bosne i Hercegovine na različite načine, a što je remetilo domaće tržište. Tako su od onda i uvoznici, koji su kretali po brašno u inozemstvo morali naručiti markice koje su bile uočljive, te ih je inspekcija mogla držati na na oku od granice do mjesta istovara i daljnjeg prometovanja. Nije se tada radilo o velikim količinama uvoza brašna na crno, ali je bilo dovoljno da poremeti neki red na tržištu.