Društvo

POPIS STANOVNIŠTVA

Najčešća imena su Ivan i Marija, nepismeno je više od 30.000 građana!

Najčešće muško ime u Hrvatskoj je Ivan, a žensko Marija, a doznali smo i stanje pismenosti iz najsvježije objavljenih rezultata popisa iz 2011.

Popis stanovništva 2011.   FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
Piše: Media Servis

[12:07]
Prema popisu iz 2011. najčešće muško ime u Hrvatskoj je Ivan, a slijede ga Josip i Marko, kod žena najviše je onih imena Marija, a zatim Ana i Ivana.

Najučestalije prezime prema popisu je Horvat, a zatim slijede prezimena Kovačević i Babić.

Što se tiče obrazovanja, od 3,6 milijuna građana starijih od 15 godina 62 tisuće nema nikakvu školu, osnovnu je završilo 773 tisuće stanovnika, srednju 1,9 milijuna, dok je visokobrazovano 595 tisuća stanovnika.

Nepismenih osoba u Hrvatskoj je nešto više od 32 tisuće i to najviše u skupini od 75 godina na više.

Među približno 3,9 milijuna stanovnika starijih od 10 godina imamo različite stupnjeve informatičke pismenosti, pa tako obradom teksta vlada malo više od dva milijuna stanovnika, tabličnim izračunima 1,7 milijun građana, elektroničku poštu koristi 2 milijuna i 55 tisuća, a internet nešto više od 2 milijuna i 200 tisuća građana otkrivaju najnoviji podaci Zavoda za statistiku o Popisu iz 2011.

Detaljne podatke provjerite na www.dzs.hr.


[08:19]
U manje od mjesec dana novi podaci Popisa stanovništva 2011. Danas doznajemo koja su najčešća imena i prezimena u Hrvatskoj.

Državni Zavod za statistiku predstavit će nove rezultate Popisa stanovništva iz 2011. Riječ je o stanovništvu prema najvišoj završenoj školi, pismenosti, informatičkoj pismenosti te najčešća imena i prezimena. Ovo je četvrti dio popisa nakon što je prije dva tjedna objavljena slika hrvatske obitelji. Prema njoj Hrvatska stari, rađa se sve manje djece, a stanovništvo se ne odlučuje na brak. 

"Ukupan broj obitelji se od '91 smanjio. Udio parova bez djece raste; sa 24, 8 posto na 28,6 posto. Smanjuje se udio parova s djecom, a raste udio majki i očeva s djecom", rekao je ravnatelj Zavoda, Marko Krištof.

Ovo i dalje nije kompletan popis. Do kraja listopada zavod će objaviti podatke o stanovima, te stanovništvo prema ekonomskim aktivnostima i migracijskim obilježjima.