Politika

NAKON POLUGODIŠNJE STANKE

Održana prva sjednica novog saziva GSV-a

Socijalni partneri sjeli su za stol nakon polugodišnje stanke. U Banskim se dvorima konstituirajuće sastao novi saziv Gospodarsko-socijalnog vijeća, a prvi puta s njima je sjedio i premijer Zoran Milanović.

Konstituirajuća sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća   FOTO:Robert Anic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Konstruktivan socijalni dijalog. To je ono čega nije bilo i što sindikati traže od premijera koji je jutrošnju sjednicu Vlade otvorio govorom o socijalnom dijalogu što ga kani voditi za stolom, ali i putem medija, kako bi sve bilo transparentno.

"Ako je to kritika, ja je prihvaćam, ponosam sam na nju. Neke stvari su se promijenile, više nema premijera koji dolazi nakon što se pregovori neuspješno vuku mjesecima i rješava stvar u pet minuta, u stvari ponižava svoje kolege ministre", rekao je Milanović.

O čemu to premijer govori nije uoči sjednice bilo jasno Krešimiru Severu, šefu Nezavisnih hrvatskih sindikata.

"Već sam doista sit te priče da su se nekakvi dogovori radili u nekakvim mračnim sobama s nekim. Jedno od mojih pitanja danas gore predsjedniku Vlade, ako uopće ostane raspoloživ za razgovor, bit će upravo neka nam konačno kaže tko je to dilao u mračnim sobama, a ne da se uvijek govori općenito i ispadne da smo svi dilali. Ili neka kaže tko ili neka zauvijek šuti", istaknuo je Sever.

Velikih očekivanja od sjednice nije imao ni šef Matice sindikata Vilim Ribić koji bi sadržajni umjesto formalističkog pristupa.

"To bi trebala funkcija GSV-a, a ne jedan smokvin list za Europsku uniju što vjerojatno Vlada namjerava. Dakle, mi ćemo u tome vjerojatno biti zapostavljeni kao što su radni ljudi zapostavljeni u stvarnosti", kaže Ribić.

No, razgovor s premijerom protekao je u tolerantnom ozračju. Tako ga je barem doživio ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

"Trebamo skupiti glave zajedno, trebamo pokrenuti ekonomiju, donijeti određene reforme da sve to bude u jednom tolerantnom ozračju i da maksimalno probamo doći do zajedničkog konsenzusa", istaknuo je Mrsić.

Odrađenim poslom zadovoljan je bio šef Udruge radničkih sindikata Damir Jakuš, ali očekuje i da se ne zaboravi izrečeno.

"Očekujemo da se i ubuduće sučeljavamo u mišljenjima. Ako ne postoji komunikacija, onda imamo socijalni dijalog kroz medije, a bolje je da imamo socijalni dijalog i kroz medije, ali uz ovaj neposredni", rekao je Jakuš.

Zadovljan je sa sastanka izašao poslodavni socijalni partner Damir Kuštrak koji pružu ruku Vladi.

"Da pomognemo da se konačno ostvari rast u Republici Hrvatskoj, da se nakon ovih pet godina krize počne vidjeti neko svjetlo na kraju tunelo i u tome ćemo, nadam se, dati određeni svoj doprinos. Mi ćemo davati svoje mišljenje, ono ne treba biti usvojeno, ali drago mi je da se to mišljenje čuje i u Saboru", rekao je Kuštrak.

Konkretna danas donesena odluka je da će Vlada biti dužna Saboru priložiti mišljenje GSV-a o svim prijedlozima zakona.