Politika

JOŠ 'NEIZVJESNIH' NATJEČAJA GRADSKE UPRAVE

Vrkić ponovno "fingira" raspisivanje natječaja, a kandidati već poznati? Novi pročelnici Srećko Kukić i Damir Vrban!?

Nakon što je s dolaskom nove gradske uprave promijenjen niz čelnih osoba, kao kandidati za buduće gradske pročelnike počinju se spominjati konkretna imena.

Gradska uprava   FOTO:Republika.eu
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Podsjetimo, novi pročelnici već su nedavno postali HNS-ovac Dražen Alerić (Upravni odjel za društvene djelatnosti), koji je na toj funkciji zamijenio dosadašnjeg v.d. pročelnika Davora Brusta, te Mate Radeljić, "master mind" predizborne kampanje Ivice Vrkića, koji je postao pročelnik Ureda gradonačelnika umjesto prijašnje voditeljice Rajne Bukić.

Istodobno, na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća donesena izmjena Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada, kojim se po nekoliko odjela spojilo u jedan. Konkretno, dosadašnji Upravni odjel za urbanizam i graditeljstvo (dosadašnja pročelnica Branka Andraši), Upravni odjel za komunalno-stambeno gospodarstvo te zaštitu okoliša (dosadašnji Milan Kamenko) i Upravni odjel za mjesnu samoupravu (Siniša Gregoran) postali su jedan, prilično glomaznoga naziva: Upravni odjel za urbanizam, graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu

Spojena su još tri upravna odjela: za financije (do sada ga je vodila Zvjezdana Tuma-Pavlov), za gospodarstvo (vodio ga je Zvonimir Prgomet) i za nabavu (trenutačno na čelu Vjekoslav Bagarić), a objedinjeno se tijelo zove Upravni odjel za financije, gospodarstvo i nabavu.

"Najveći razlog za ovu odluku je racionalizacija poslovanja, u prvom redu jer će se sigurno pokazati kako će takvo grupiranje donijeti brže i jednostavnije obavljanje poslova, a s druge strane veće su mogućnosti za smanjenje troškova i broja zaposlenika. Tim ćemo restrukturiranjem smanjiti odjele i urede, a u konačnici mislim da će biti i financijskog efekta", kazao je nakon te odluke Vrkić, ne želeći tada otkrivati što će se, kako i kada točno mijenjati.

No neke su se stvari ubrzo otkrile. Tako na svojim mjestima više nisu Andraši i Kamenko, a Gregoran je postao pročelnik novog, objedinjenog upravnog odjela. Drugi, nazvan Upravni odjel za financije, gospodarstvo i nabavu, pak kao v.d. vodi Marica Miloš, a svojih su dužnosti razriješeni pročelnici tri do sada zasebna odjela: Tuma-Pavlov, Prgomet i Bagarić. Za sada su kao v.d. pročelnika ostali: Romano Kristić (Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo), Krunoslav Plećaš (za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje) i Ružica Cini (Služba za zajedničke poslove). 

Novim predsjednikom Odbora za branitelje i braniteljske udruge Domovinskog rata pak imenovan je Darko Nađ

Što se tiče budućih pročelnika, kao glavni kandidati za dolazak u Grad spominju se Srećko Kukić (navodno za funkciju koju sada obavlja Gregoran) i Damir Vrban (navodno bi trebao zamijeniti Plećaša), koji su bliski Kukuriku koaliciji. 

Oni su novi razlog zbog kojega je jedna duhovita Osječanka predložila da se novu gradsku vlast više ne naziva Portanova koalicija nego Valentino koalicija (po kultnom kafiću Valentino, gdje se okupljao velik dio novih gradskih dužnosnika).

Dosadašnji pročelnici nisu željeli komentirati ove smjene, a bivši je gradonačelnik Krešimir Bubalo ove poteze već nazvao "odstrjelom kadra".

Izgledni kandidati za buduće pročelničke funkcije već su otprije poznati u osječkoj javnosti. Srećko Kukić je diplomirani ekonomist, koji je do sada uspješno radio u nizu osječkih i zagrebačkih tvrtki, i to na rukovodećim mjestima, a jedno je vrijeme proveo i u nigerijskom Lagosu. Damir Vrban mladi je osječki arhitekt, poznat po realizaciji nekoliko velikih projekata u Osijeku, a trenutačno se prema njegovu i projektu kolege Brune Andrašića obnavlja paviljon Gradski vrt. Zanimljivo je da je Vrban jedno vrijeme dijelio ured s Denisom Ambrušem (SDP), aktualnim osječkim dogradonačelnikom.

Upitan za ove rošade, gradonačelnik Vrkić dao je indikativan odgovor. "Neka imena jesu nominirana, ali o imenima svih pročelnika odlučit će javni natječaji koji će biti raspisani početkom idućeg mjeseca. Svi bi novi pročelnici trebali biti izabrani do kraja kolovoza", kazao je.

Izvor: Glas Slavonije