Moda & ljepota

RAZMISLITE JOŠ JEDNOM

Kakve grozne stvari nošenje japanki čine našem zdravlju

Japanke se na prvi pogled čine kao najudobnija obuća. One su mekane, udobne, lagane i bez potpetica. No, ako ih nosite samo na plaži vaše zdravlje nije toliko ugroženo, no ako su japanke obuća iz koje ne izlazite cijeli dan trebali bi ste se zabrinuti i razmisliti nakon ovih savjeta hoćete li staviti sa strane kao drugi izbor u vašoj kolekciji.

Budite umjereni u nošenju japanki.   FOTO:ipress.hr
Piše: Republika.eu / Srednja.hr

Opasnost od ozljeda

Japanke nisu najsigurnija obuća koja postoji - postoji već opasnost da ćete u njima pasti, ozlijediti nožne prste i slično, no osim opasnosti od ozljeda, one donose i brojne druge zdravstvene probleme. Stopala su temelj cijeloga tijela, a s obzirom da su ona u potpunosti otvorena u japankama, ostatak našeg tijela to treba nadomjestiti jer naša stopala u japankama ne pružaju nikakvu potporu.

Bolni gležnjevi, koljena i leđa

Ne postoji mnogo materijala koji stabiliziraju vaše stopalo za vrijeme nošenja japanki, a trljanje gole kože uz plastične ili kožne japanke može dovesti do bolnih žuljeva. Budući da u japankama svoju težinu nosite drugačije nego što to činite u boljoj obući, vi zapravo mijenjate način na koji hodate – udarate u tlo, pravite manje korake i proizvodite bol koja čini štetu vašim leđima, gležnjevima i koljenima.

Frakture kostiju i bakterije

Pretjerano hodanje u japankama također vodi do fraktura u kostima stopala koji se razvijaju zbog nepostojeće prave podloge za stopalo kada nosimo japanke. Osim toga, s obzirom da vam je stopalo u potpunosti otvoreno, one su idealne za razmnožavanje bakterija. Jedno je istraživanje pokazalo kako je na jednom paru japanki moguće naći više od 18 tisuća bakterija, od kojih su neke vrlo opasne jer dolaze iz fekalija.