Gospodarstvo

POZDRAVLJAJU NAJAVU

HUP o novoj Linićevoj listi: ozbiljno analizirati uzroke neisplate plaća

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravila je najavu iz resora ministra Slavka Linića o 'crnoj listi' poslodavaca koji ne isplaćuje plaće zaposlenima. Uz tu mjeru, koja je zasad još u pripremi i u proceduri će biti na jesen, glavni direktor HUP-a Davor Majetić očekuje i ozbiljnu analizu razloga zbog čega dolazi do neisplate plaća.

Slavko Linić   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Ono što HUP uvijek zastupa je red, rad i naravno poštivanje svih zakona, tako da je u tom smislu isplata plaća obveza svakog poslodavca, oni to moraju činiti i mi ćemo uvijek biti za uvođenje reda da to svi rade', ističe Majetić komentirajući za Media servis najavu tzv. Linićevog stupa srama za poslodavce.

Glavni direktor HUP-a, međutim, napominje kako postoje dvije vrste poslodavaca; oni koji imaju opravdane razloga za neisplatu plaća i oni koji nemaju, a koje kao nelojalnu konkurenciju treba što prije maknuti s tržišta.

"Ova će lista s jedne strane biti informacija poduzetnicima tko ima problema u poslovanju i očito mora ići u restrukturiranje ili stečaj. S druge strane bit će i informacija Poreznoj upravi da takva tvrtka mora pokrenuti određeni postupak", kaže Majetić.

Ako će tih tvrtki na listi biti jako puno, onda treba napraviti ozbiljnu analizu uzroka takvog stanja, što će učiniti i u HUP-u, kaže Majetić.

"Nikome nije u interesu u ovom trenutku gasiti poduzeća i radna mjesta i još ljudi na tržištu rada. Tu listu ne bih nazvao 'listom srama', već jednostavno informativnom listom za tvrtke koje imaju problema", ističe Majetić. Ujedno podsjeća da kriza traje već petu godinu, da je nemali broj tvrtki zbog toga u problemu i oko isplate plaća, stoga je ova lista sigurno još jedna informacija o razmjeru krize i što bi trebalo poduzeti da se takvo stanje promijeni.