Politika

ANALIZA STANJA

Sastalo se povjerenstvo za Hrvatske željeznice

U Banskim dvorima održana je sjednica Povjerenstva za željeznicu, pod predsjedanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Ilustracija   FOTO:Marko Jurinec/PIXSELL
Piše: Media Servis

[14:10]
Na sjednici su sudjelovali ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar financija Slavko Linić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović te zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt.

"Analizirano je stanje svih projekata na dva europska koridora, odnosno koridoru od granice s Republikom Slovenijom do granice s Republikom Srbijom (bivši 10. koridor) te Riječkom koridoru, odnosno 5b koridoru.

Projektiranje na svim dionicama bit će dovršeno do 2016. godine, kada se očekuje i početak najvećih radova. Na proljeće iduće godine za početak radova bit će spremna prva dionica na 5b koridoru, od Dugog Sela do Križevaca, u vrijednosti od 220 milijuna eura. Cilj je završiti sve radove na koridorima do 2020. godine.

Razgovaralo se i o restrukturiranju HŽ Carga, HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Infrastrukture. Sva ovisna društva bit će ili privatizirana ili pripojena matici. Očekuje se da će na sljedeću sjednicu Vlade biti upućena odluka o prodaji HŽ Carga rumunjskom partneru, po raspisanom javnom natječaju. Što se tiče HŽ Putničkog prijevoza, radi se na pripremi desetogodišnjeg ugovora za obavljanje javnog prijevoza, modernizaciji i nabavi novih vlakova. Prva faza je završena i odabran je domaći konzorcij na čelu s Gredeljem, a ostaje još riješiti pitanje nabave sredstava za financiranje izgradnje vlakova. Radi se o iznosu od 1,6 milijardi kuna za nabavu 44 nova vlaka", priopćili su iz Ureda Vlade.


[07:33]
U Banskim dvorima se sastaje Povjerenstvo za željeznice pod predsjedavanjem premijera Zorana Milanovića.

Povjerenstvu je zadaća koordinirati sva ministarstva kako bi se što bolje rekonstruirao sustav željeznica koji se našao u velikim problemima. 

Sve se događa u svjetlu izvješća Svjetske banke u kojem se tvrdi da reforme možda neće biti dovoljne kako bi naše željezničke tvrtke opstale, a da za dijelove mreže nema tržišne perspektive. Spomenuli su i oko 6.000 otkaza. 

Ministar prometa Siniša Hajdaš-Dončić ponovio je da HŽ Cargo čeka privatizacija, Infrastrukturu privatizacija svega što nije profitabilno, a osvrnuo se i na HŽ Putnički koji ima pravo na desetogodišnji ugovor s državom i lokalnom samoupravom.