Politika

VIŠNJA STAREŠINA O OSIJEKU

Ljubav je u gradu. Kao da Prcko i Njegovi istinski upravljaju Gradom

U trećem činu slaganja Gradskog vijeća razotkrio se i veliki šef oporbe Tomislav Karamarko, otvoreno se pridruživši koaliciji Ljubav u Gradu. Dijelila su se mjesta u upravama gradskih poduzeća, u nadzornima odborima... U četvrtom, nepredviđenom činu, pozadinu Ljubavi u Gradu razotkrio je D.H., umjetničkog imena Prcko. Policija je uhitila Prcka, koji nije bio samo lik sa slike u izbornoj noći uz gradonačelnika Vrkića, predsjednika Gradskog vijeća Đapića i europsku parlemantarku Borzan, već je bio vrlo bitan lik kampanje za Ljubav u Gradu, a po općem lokalnom mnijenju i značajni član prigradskih mafija.

Vrkić, Đapić i njihov prijatelj Prcko   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Lider

Prije samo  petnaestak godina, političke kombinacije u današnjem Osijeku bile bi definirane kao protuprirodni politički blud. Bila su to konzervativna vremena, kad se je pretpostavljalo da političar barem javno ne smije pljunuti na ono što javno deklarira. Danas više u javnoj percepciji ne postoji blud u politici,  jer je normalno da svi sa svima surađuju. A osobito taj navodni blud nije protuprirodan. Danas bi se aktualna  politička zbivanja u Osijeku mogla podvesti pod puno moderniju, vrijednosno liberalniju sintagmu – Ljubav u Gradu.

Prije samo desetak godina takvu ipak politički protuprirodnu Ljubav u Gradu trebalo bi nekako obrazložiti kao – ljubav za Grad, ljubav za kanalizaciju,  ljubav za vodovod, ljubav za projekte... I samo zato što tako vole Grad i misle na njegovu dobrobit, politički toliko različite stranke će se odreći dijela vlastitog političkog subjektiviteta u  interesu Grada.

No i to je već potpuno deplasirano. Ljubav u Gradu kakva se trenutačno događa u Osijeku složena je od nekoć politički nespojivih i, čak i u današnjem liberalnom okružju moralno nedopustivih odnosa. U prvom činu je kao protagonist ljubavi u Gradu , kao kandidat lijeve koalicije ( SDP, HNS,HSU) ponuđen  Ivica Vrkić, političar koji je nakon primarne KPJ promijenio gotovo sve stranke novijeg hrvatskog višestranačja. Cilj je bio, preuzeti  ne samo političku, već prvenstveno  ekonomsku moć  vladajućeg HDSSB-a.  Jer, tu su  proračun, poduzeća, politička moć gospodarenja gospodarstvom, tu je sve, tu se vlada onako po starinski, kao prije tridesetak godina....  U drugom činu, otvoreno im se pridružio i nekadašnji ekstremni desničar i lažni magistar Anto Đapić koji je odjednom postao respektabilni lokalni politički lider, a ispod žita i šef oporbenog HDZ-a Tomislav Karamarko

Posljedica: koalicija Ljubav u Gradu dobila je izbore za gradonačelnika. U trećem činu slaganja Gradskog vijeća razotkrio se  i veliki šef oporbe  Tomislav Karamarko, otvoreno se pridruživši  koaliciji Ljubav u Gradu. Dijelila su se mjesta u upravama gradskih poduzeća, u nadzornima odborima... U četvrtom, nepredviđenom činu, pozadinu Ljubavi u Gradu razotkrio je D.H., umjetničkog imena PrckoPolicija je uhitila  Prcka, koji nije bio samo lik sa slike u izbornoj noći uz gradonačelnika Vrkića, predsjednika Gradskog vijeća Đapića i europsku parlemantarku Borzan, već je bio vrlo bitan lik kampanje za Ljubav u Gradu, a  po općem lokalnom mnijenju i značajni član prigradskih mafija. Konkretno, osumnjičen je za okrutno ubojstvo  poslovnog konkurenta i  njegove slučajne partnerice, prije desetak godina.  Poznat je i danas  kao osoba koja operira s one strane zakona, povezuju ga s organiziranom međunaronom prostitucijom, najmanje to.  No sve to je stvar budućih istraga.

Stvar je aktualne politike, odnosno Ljubavi u Gradu da se gotovo tjedan dana priča o  uhićenom liku umjetničkog imena  Prcko nije uspijevala  probiti niti do pisanih ( a kamoli elektronskih medija), da je gradonačelnik Vrkić bio  gotovo uvrijeđen što ga se usude pitati i poslovnim i obiteljskim vezama s predmetnim umjetnikom, da koalicijske partnere to apsolutno ne smeta. Pa i oni politički poraženi ne prosvjeduju osobito glasno.  Kao da Prcko i Njegovi  istinski upravljaju  Gradom.


Damir Handanović u stožeru SDP-a, HNS-a i HSU-a FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL

Sličan je primjer uslijedio u Dubrovniku u kojem su se u protuprirodnom klinču Ljubavi u Gradu našli aktualni gradonačelnok Andro Vlahušić ( HNS)  i europska parlamentarka Dubravka Šuica ( HDZ), uz potporu SDP-a, a na korist HDZ-ovog predsjednika Gradskog vijeća Nike Bulića ( HDZ). Ujedinjava ih navodno ljubav prema projektu na Srđu, odnosno materijalni interes. U malo drukčijem rasporedu Ljubav u Gradu dogodila se i u Zagrebu, u kojem se raspoređuju položaji u Gradu sukladno sudjelovanju u  neprincipijelnoj  Bandićevoj ljubavnoj koaliciji.

U sličnom ozračju, na nacionalnoj razini se raspravlja o ustavnim promjenama kojima bi se neutralizirao tzv. Lex Perković, pa  ga SDP predlaže,  HNS je navodno principijelno protiv, a  Karamarkov HDZ je navodno nakon  duljeg promišljanja za promjene.... I na pomolu je najesen  koalicija Ljubav u Državi. A stvar je vrlo jednostavna. Postoje ljudi koji kontroliraju  Ljubav u Gradu i Ljubavi u Državi. Poput  danas već znamenitog J.P. I postoje njihovi proizvodi. Dok proizvodi  pokušavaju glumiti lidere, hrvatska je politika osuđena na Ljubav u Gradu. I Ljubav u Državi.