Politika

RASPRODAJA U VLADI

Donesena odluka o prodaji dionica HPB-a i Croatia osiguranja, veće trošarine na gorivo

Vlada je prihvatila prodaju 99,13% dionica Hrvatske poštanske banke putem javnog prikupljanja ponuda strateških investitora.

Na Trgu sv. Marka članovi Occupy Croatia prosvjeduju direktnom porukom na transparentu upućenom Vladi RH   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Ministar financija Slavko Linić je objasnio zašto.

"Naš cilj je da maksimiliziramo prihod od prodaje banke, a sve u cilju smanjenja javnog duga Republike Hrvatske", rekao je Linić.

Vlada je donijela odluku i o prodaju dijela dionica Croatia osiguranja s tim da će u vlasništvu ostaviti najviše 30 posto, a najmanje 25 posto plus jednu dionicu. Razlog je što Croatia osiguranje ima tendenciju širenja na tržišta.

"Croatia osiguranje je tvrtka koja može pojačati taj udio na tržištu Hrvatske te se širiti u regiji. Ono što je evidentno da Croatia osiguranje nema dovoljno kapitala ni u Hrvatskoj, ni u regiji", kaže Linić.

Prihvaćene su i više trošarine za goriva kako bi se u vrijeme sezone što bolje popravio proračun. Trošarine za olovne benzine bit će 19 lipa, bezolovne 20, a ulja 10 lipa, a očekuje se da će se u proračunu uprihoditi više od 100 milijuna kuna.