Politika

VELIKA KOALICIJA NA POMOLU?

Savez SDP-a i HDZ-a - lokalna pojava, kratkoročni interes ili trend budućnosti?

U vrijeme i nakon nedavnih izbora dvije najjače i godinama suprotstavljene hrvatske političke stranke, SDP i HDZ, u nekoliko su većih gradova neočekivano pronašle zajednički jezik te poduprle istog gradonačelnika i osigurale većinu u gradskim vijećima.

2011. u Osijeku osvanuli grafiti HDZ=SDP   FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Dogodilo se to u Osijeku, gdje se HDZ priklonio kandidatu iza kojega su stali SDP i HNS, te Dubrovniku gdje je upravo tako stvorena “golf-koalicija”. 

Do suglasnosti su, bar u stavu, ako već ne u retorici, SDP i HDZ došli i na državnoj razini, u Saboru, kada je riječ o aktualnom pitanju ustavnih promjena u svezi s nezastarijevanjem politički motiviranih ubojstava. Da to može sugerirati i nekakvo dugoročno približavanje ili bar otvaranje većih mogućnosti za lokalnu suradnju, misle i stručnjaci.

"Postoji dosta relevantnih primjera ili dokaza o približavanju SDP-a i HDZ-a pa tako Hrvatskom možda i sada vlada neka 'velika koalicija'. Možda poslije ulaska u EU te dvije stranke, najodgovornije za sadašnje stanje u Hrvatskoj, doista i naprave takvu koaliciju. I ako do toga dođe, to neće biti ništa čudno jer tu kriterij nije ideološki nego vremenski", rekao je za Glas Slavonije Anđelko Milardović, predsjednik Instituta za europske i globalizacijske studije, podsjećajući i na već viđene slične primjere u Austriji ili Njemačkoj. 

Prema mišljenju Višeslava Raosa, znanstvenog novaka Centra za politološka istraživanja – VERN, ipak bi bilo “predaleko zaključivati” da se ta suradnja u nekim sredinama prenosi i na državnu razinu. Naime, on kaže kako je ono što se upravo događa na državnoj razini posljedica “pravnog bućkuriša” koji je omogućio i zastarijevanje privatizacijskog kriminala pa se sada sve pokušava riješiti ustavnim promjenama.

"Ono što jest trend je da postoji kriza u strankama kada je riječ o proizvodnji novog kadra. Meni se čini da je ta suradnja plod toga što SDP i HDZ nemaju dovoljno snažne kandidate u svojim redovima pa moraju surađivati da bi spriječili neke druge u preuzimanju vlasti. Naime, na ovim se izborima pokazao manjak kvalitetnog kadra, pa su i SDP i HDZ izvlačili ljude koji dosad nisu bili toliko angažirani. Nemaju svojih jakih kandidata pa biraju nestranačke ljude koji su i drugima prihvatljiviji. Tako su se na kraju i jedni i drugi zauzeli da u Osijeku pobijedi kandidat ljevice Ivica Vrkić, kao osoba bogatog iskustva, i tako HDSSB-u 'oduzmu' Osijek. Iako je HDSSB, zajedno s rezultatima u drugim sredinama, zapravo u plusu, unatoč tome što se nije uspio jače raširiti u drugim slavonskim županijama", ističe Raos, spominjući i Split, gdje je pobijedio dosad ne previše poznati SDP-ovac Ivo Baldasar, “koji možda i nema taj politički nerv, ali je mnogima prihvatljiv”.

Kaže i kako je u Dubrovniku SDP imao slabog kandidata, a HDZ tek nešto boljeg, a na kraju su nakon što je za gradonačelnika izabran treći kandidat, zajedno s HNS-om - složili većinu u Gradskom vijeću. Podsjetimo da su se tamo predstavnici dviju najjačih stranaka zbog te suradnje s govornice - čak i ispričavali biračima. 

S obzirom na sve prethodno rečeno, neće biti ništa čudno ako SDP i HDZ takvu praksu nastave, uzdajući se u rastezljivost svojih stavova i - zaborav birača.