Politika

DODATNO ZAŠTITILI GRAĐANE?

Vlada prihvatila Zakon o potrošačkom kreditiranju

Vlada je prihvatila Zakon o potrošačkom kreditiranju.

Ministar financija Slavko Linić   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

[11:12]
Dogovoreno je da je banka dužna obavijestiti potrošača o umanjenju ili ukidanju dopuštenog prekoračenja po tekućem računu najmanje 30 dana ranije. Mora mu omogućiti i otplatu kroz godinu dana uz kamatnu stopu po dopuštenom minusu, bez dodatnih troškova.

"Ocjenjujemo da smo dodatno zaštiti građane u odnosu s bankarskim sustavom i da će gubitci poslovanja banaka provedbom ovih zakona biti značajni, ali želim naznačiti i da u dobrom dijelu imamo prihvaćanje bankarskog sustava", rekao je ministar financija Slavko Linić.

Premijer Zoran Milanović je istaknuo da je zakon na stolu bio davno prije presude u slučaju Franak. To je izjavio kako bi demantirao da se zbog te presude sastajao s čelnicima banaka. Kaže, razlog je bio ovaj zakon. Također je apelirao na građane da se dobro informiraju i razmisle prije uzimanja kredita.


[08:14]
Ministar financija Slavko Linić danas će konačno na Vladi predstaviti Zakon o potrošačkom kreditiranju, koji se što s bankama, a što s koalicijskim partnerom HNS-om, usuglašavao mjesecima. Sabor je u ljetnoj stanci, pa Linićev zakon, kojim je planirao bankama 'stati na kraj' neće u proceduru prije jeseni...

Poput bombe odjeknule su početkom godine najave ministra financija da će rezati minuse na tekućim računima. Banke su bile u šoku, a HNS od samog početka protiv. Na kraju tek dogovor da je banka dužna obavijestiti potrošača o umanjenju ili ukidanju dopuštenog prekoračenja po tekućem računu najmanje 30 dana prije te mu omogućiti da to otplati bez ikakvog dopunskog troška u mjesečnim obrocima.

"Ako dođe do ukidanja, banka mora dati dvije godine kredita. U ovom trenutku su sugestije banke, da ako donesu odluku o ukidanju, moraju ponuditi sami godinu dana otplate tog minusa", kazao je Linić prošli mjesec u intervjuu Media servisu.

Na koncu je pristao na tu sugestiju banke pa će se dugovi otplaćivati u 12 mjesečnih obroka i primjenom kamatne stope koja vrijedi za dopušteno prekoračenje po tekućem računu. Uvodi se također i poseban članak kojim se određuje maksimalno dopuštena kamatna stopa na stambene kredite, zabranjuje se uvođenje novih naknada nakon sklapanja ugovora o kreditu, egzaktno se definiraju parametri koji se mogu koristiti kao osnova za promjenu ugovorene promjenjive kamatne stope. Nakon svih zapleta sa švicarskim frankom, Linić bankama uvodi obvezu da pisanim putem potrošača upozore na rizike povezane s promjenom tečaja, a kod onih ugovora o kreditu kod kojih je tečaj tijekom otplatnog razdoblja aprecirao više od 20%, kamatna stopa niti fiksna marža ne smiju biti veće od početnih.

"Sve u svemu: zaštita potrošača kada je u pitanju način obračuna kamata, način obračuna naknada, kada je u pitanju jednokratni povrat prekoračenja po računima", zaključuje Linić.