Gospodarstvo

HUB

Na sastanku u Vladi nije bilo razgovora o sudskom postupku u slučaju 'Franak'

Hrvatska udruga banaka oglasila se priopćenjem vezanom za satanak u Vladi na kojem su sudjelovali predstavnici Hrvatske narodne banke i poslovnih banaka. Priopćenje su poslali, kako ističu, s obzirom na zlonamjerne spekulacije koje su se u javnosti pojavile o sadržaju sastanka, a prema kojima je sastanak zapravo bio 'pokušaj da se lobiranjem kod izvršne vlasti utječe na odluke sudbene vlasti'...

Hrvatska udruga banaka   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
Piše: Media Servis

"Jedna od najvažnijih tema sastanka bilo je pitanje valutne klauzule i promjenjive kamatne stope, kao temelja cjelokupnog, a ne samo kreditnog poslovanja u Hrvatskoj, u posljednjih dvadesetak godina. To je postavljeno i razmotreno kao sistemsko pitanje, a ne kao pitanje određenog sudskog procesa.

Banke su uvjerene da su se i valutna klauzula i promjenjiva kamatna stopa primjenjivale i da se ugovaraju u skladu s hrvatskim zakonima i europskom mjerodavnom regulativom i pravnom praksom.

Tijekom razgovora nije se raspravljalo o detaljima konkretnog sudskog postupka, koji je, dakako, isključivo u nadležnosti hrvatskog pravosuđa.

Dužnost nam je podsjetiti javnost na činjenicu da ni tužene banke, ni Hrvatska udruga banaka tijekom sudskog postupka, a radi zaštite kolektivnih interesa u vezi s valutnom klauzulom izraženom u CHF i u vezi s ugovaranjem promjenjive kamatne stope, nisu javno iznosile svoja stajališta, procjene ili argumente, striktno poštujući činjenicu da je oboje predmetom sudskog razmatranja.

Nažalost, isto se ne može reći za tužitelja u postupku, odnosno za osobe za čiji se interes postupak vodi, koje već duže od godinu dana vode intenzivnu medijsku kampanju, zbog koje su dobili i opomenu suda", stoji u priopćenju Hrvatske udruge banaka.