Društvo

UDRUGA FRANAK

Izvršna vlast je podlegla pritiscima bankarskog lobija

"Nakon nepravomoćne presude u korist građana u slučaju Franak, svjedoci smo otvorenog pritiska bankarskog lobija na izvršnu vlast i javnost što držimo nedopustivim pritiskom na sudbenu vlast", stoji u otvorenom pismu koje je udruga Franak poslala Vladi, predsjedniku države, Sabora i Vrhovnom sudu, ali i povjereniku Europske komisije za zaštitu potrošača Nevenu Mimici.

Konferencija za medije Udruge Franak   FOTO:Žarko Bašić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Predstavnici udruge Franak uz podršku GONG-a, udruge B.a.B.e. i Centra za mirovne studije upozoravaju da je izvršna vlast, na žalost, podlegla pritiscima bankarskog lobija. Dokaz tome je, kažu, i sastanak u Vladi s predstavnicima banaka čime se, tvrde, ugrožava Ustavom zajamčena trodioba vlasti

"Ne može se u trajanju postupka izvršna vlast sastajati s jednom od strana u postupku, a znakovito je i to što se o sastanku doznalo samo zahvaljujući medijima", kažu iz udruge Franak. 

Još su jednom osudili izjavu potpredsjednika Vlade Branka Grčića koji je nedugo nakon tog sastanka u Vladi otvoreno, kažu, stao na stranu banaka izjavivši da presuda u slučaju Franak ne može ići u prilog posebno u situaciji kada je dostupnost kredita jedan od ključnih aspekata za oporavak gospodarstva.

"Takav pritisak na sudbenu vlast u trenutku kada se očekuje nastavak procesa na višoj sudskoj instanci je nedopustiv i neodgovoran i možemo se samo nadati da će izvršna vlast spriječiti daljnje pritiske na sudbenu vlast i neovisnost pravosuđa. U suprotnom, obratit ćemo se Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava", poručuju iz udruge Franak.