Politika

OSTAJEMO U 'SMEĆU'?

Grčić: deficit i javni dug još su previsoki

Predstavnici dviju kreditnih agencija, Fitch i Standard & Poors ovaj tjedan u Zagrebu snimaju situaciju.

Branko Grčić i Zoran Milanović   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Nakon razgovora s predstavnicima Ministarstva financija i HNB-a objavit će novu ocjenu hrvatskog kreditnog rejtinga, koji je krajem prošle godine 'bačen u smeće'.

Smanjenje proračunskih rashoda, reforme zdravstva, mirovinskog sustava i javne uprave. To su hrvatske crne rupe, a u posljednjih pola godine teško da je učinjeno dovoljno kako bi hrvatski kreditni rejting dobio išta bolju ocjenu. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić prvo ponavlja svoju frazu o optimizmu, a ovaj put nadopunjava ju nekim novim podacima.

"Mene veseli najnoviji podatak da je na početku ove godine iznos izravnih stranih ulaganja porastao, da je iznosio čak 460 milijuna eura. U istom razdoblju lani bilo je to svega 80 milijuna eura. Znači, ipak se nešto kreće. Tu je i podatak iz svibnja da je konačno rasla potrošnja, a treća komponenta je turizam gdje također imamo pozitivne trendove", nabrojio je Grčić Media servisu, iako se ograđuje i kaže da treba biti objektivan jer stanje u javnim financijama nije dobro, a situacija u našem okruženju izvoznike dovodi u nepovoljan položaj. Stoga Grčića ne bi čudilo da Agencije odluče da ostajemo u 'smeću'.

"Pa vidite sad smo tu gdje jesmo. Ja ponavljam deficit je još uvijek visok, javni dug je blizu 60 posto i sve svoje snage morat ćemo, uz osiguravanje uvjeta za rast, okrenuti smanjenju deficita", kaže Grčić i ponavlja da neće biti lako i da su zatekli teško stanje u državi kada su prezeli vlast.

Zanimljivo, kada su nam rejting bacili u smeće slabašnu naznaku optimizma dali su iz S&P-a objasnivši da je Hrvatska na pragu ulaska u Europsku Uniju pa zbog svoje relativno raznolike ekonomije može očekivati pozitivan učinak europskih kohezijskih fondova i pojačanog priljeva inozemnih investicija. Tog pojačanog priljeva i pozitivnih učinaka zasada baš i nema, a ostaje vidjeti hoće li se trendovi preokrenuti i hoće li kraj godine donijeti barem naznaku naznake nekog novog optimizma.