Politika

OVO SU SABORSKI REKORDERI

Vinković sa 756 javljanja postao rekorder saborske govornice, 12 zastupnika se nije javilo za riječ, Karamarko govorio četiri puta

Rekorder saborske govornice je HDSSB-ov Zoran Vinković sa 756 javljanja, od vladajućih najaktivniji HNS-ovac Petar Baranović i Šime Lučin. Po broju zastupničkih pitanja prednjače Laburisti koji su u godinu i pol postavili 788 pitanja

Hrvatski Sabor   FOTO:Jurica Galoić/PIXSELL

Analiza saborskih aktivnosti koju donosi Jutarnji list, a odnosi se na razdoblje od početka mandata odnosno od prosinca 2011. do sredine lipnja ove godine, pokazuje kako su zastupnici oporbe puno aktivniji od vladajućih. Na listi među prvih deset po broju javljanja nema niti jednog zastupnika iz SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-u već prednjače HDSSB i Laburisti

Rekorder je HDSSB-ov Zoran Vinković sa 756 javljanja, slijedi ga Laburist Branko Vukšić sa 677, zatim Boro Grubišić iz HDSSB-a sa 510 te HDZ-ovac Ivan Šuker 509. Od vladajućih je najaktivniji HNS-ovac Petar Baranović koji je zauzeto 13 mjesto sa 200 javljanja za riječ.


Od SDP-ovaca je najglasniji Šime Lučin sa 178 javljanja, a primjerice njegova kolegica Ingrid Antičević koja je u prošlom mandatu bila među najaktivnijima sada je tek 22. sa 143 javljanja.

Među 12 onih koji još niti riječ nisu progovorili sa govornice u Velikoj vijećnici su redom novi zastupnici koji su došli tek prije mjesec dana te naravno Željko Kerum, ali i SDP-ovac Josip Vuković. Od zastupnika koji su od prvog dana ovog saziva saborskim klupama najmanje aktivni je njegova kolegica Vesna Želježnjak koja se, premda je u Saboru više od godinu i po, javila samo jednom.

Proslavio se nije niti šef oporbe Tomislav Karamarko koji se javio samo 4 puta. Šef HDZ-a aktivan je jednako kao i SDP-ovac Ivan Račan.


Samo ove godine zastupnici se za riječ javili gotovo 5 tisuća puta i to najviše za repliku, Vladi su postavili 78 pitanja na sjednici te 217 u pisanom obliku. Prednjače Laburisti koji su u godinu i pol postavili 788 pitanja.

Predsjednik Sabora ne bi kažnjavao ne dolazak na sjednice

Iako novinari, prema navodima Jutarnjeg, nisu dobili podatke o dolascima zastupnika u Sabor na osnovu elektronske evidencije koja je uvedena predsjednik Sabora tvrdi kako je već prva sjednica ove godine pokazala da je „prisutnost zastupnika u Saboru povećana“.

Predsjednik Sabora i dalje se, ističu u Jutarnjem, protivi novčanom kažnjavanju onih zastupnika koji se ne pojavljuju na svom radnom mjestu.

"Ostajem pri svome stavu da je u demokratskim društvima najvažnija odgovornost prema biračima. Ne mislim da ćemo tu odgovornost zastupnika postići ako nekoga kaznimo sa 500 kuna iako se ne radi o malom iznosu. Stoga ne gubim energiju na to. Možda će i ta tema doći na dnevni red, ali sad nije takva situacija", kaže Leko.

IZVOR: Jutarnji list