Društvo

BESPLATAN BROJ

Ako ste žrtva kaznenog djela ili prekršaja okrenite 116 006

Od danas, baš kao u Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj, Danskoj i Irskoj, pozivom na besplatan broj 116 006 možete dobiti pomoć i saznati koja su vaša prava ako ste žrtva kaznenog djela ili prekršaja. Projekt je financirao UNDP i Kraljevina Nizozemska, s ciljem da se smanji velik broj neprijavljenih kaznenih djela, a što se događa zbog straha od počinitelja ili nedostatka informacija.

Ilustracija   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Vaš poziv na 116 006 primit će jedan od volontera i na hrvatskom ili engleskom jeziku objasniti vam koja su vaša prava. Bilo da želite prijaviti obiteljsko nasilje ili ste bili svjedok prometne nesreće, ovi ljudi obučeni su da vas korak po korak provedu kroz proceduru i osiguraju vam sve potrebne informacije. Čitav projekt koštao je 172 tisuće dolara, a sredstva su osigurali UNDP i Nizozemska. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je kako smo uspostavom Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela ili prekršaja učinili još jedan važan korak.

"Ovaj projekt nam je bitan zato što pokazuje jedan trend i u kaznenom pravu i u socijalnom pristupu toj tematici koji pokazuje da se žrtva i njezina prava pomalo stavljaju u prvi plan".

"Isto tako je važno da kroz to dovedemo do smanjenja crne brojke. Kaznenih djela je uvijek više od onih koji se procesuiraju, a to je zbog nelagode koju žrtva osjeća i neznanja kome i kako se obratiti, to su pitanja tipa: što će se dogoditi kada iniciram taj postupak pri policiji ili državnom odvjetništvu", nadovezao se predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. U Hrvatskoj se godišnje prijavi 70.000 kaznenih djela, a koliki je stavrni broj možemo samo nagađati.

Broj 116 006 standardiziran je u Europskoj uniji, no to ne znači da ga sve članice još koriste, istaknula je stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton: "Ovdje je Hrvatska pionir budući da je među zemljama poput Njemačke, Austrije, Danske, Nizozemske i Irske koje su uvele ovu liniju".

Linija je dostupna svakim radnim danom od 8 do 20 sati, a posebno je važno da usluga besplatna i da je dostupna i na engleskom jeziku tako da je mogu koristiti i stranci, posebno turisti kojih u ljetnim mjesecima u Hrvatskoj ima mnogo i često se nalaze u situacijama da im je ovakva pomoć potrebna.

"Još jednom, 116 006 - ako samo to zapamtite to je mnogo", zaključila je veleposlanica Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj Stella Ronner Grubačić.