Politika

JADRANKA KOSOR

Smanjila bi saborskim zastupnicima ljetnu stanku i uvela varijabilni dio plaće

U Klubu nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i HGS-a nezadovoljni su time što nisu konzultirani oko Odbora za Europske poslove.

Jadranka Kosor   FOTO:Marko Lukunić/PIXSELL
Piše: Media Servis

Kosor ističe i da nije članica ni jednog saborskog odbora i smatra da tu mora doći do preraspodjela.

Kosor će tražiti da Predsjedništvo Sabora razgovara na jesen sa svim predsjednicima klubova u Saboru. Vezano za izmjene Ustava oko nezastarijevanja političkih ubojstava, Kosor kaže da će njen klub biti za, ali ostaje činjenica da s Europskom komisijom nismo ispregovarali rok oko europskog uhidbenog naloga koji smo uveli izmjenama zakona, stoga će predložiti ukidanje tog roka. Kada su u pitanju ustavne izmjene, Kosor ima prijedlog koji se tiče ljetne stanke u radu Sabora.

"Nešto što mi je žao da nismo 2010. izmijenili kada smo mijenjali Ustav, svakako je skraćivanje ljetne stanke u radu Hrvatskog sabora. Mislimo da je dovoljno tu stanku odrediti na mjesec dana po uzoru na rad drugih parlamenata, osobito članica Europske unije", rekla je Kosor.

Nije dobro raditi bez dnevne stanke, misli zastupnica, a u vrijeme stanke trebaju se sastajati Odbori. Sabor može počinjati zasjedati i ranije u danu, a Kosor predlaže i da dio plaće bude fiksan dok drugi treba ovisiti o dolascima i aktivnosti zastupnika.

"Trebalo bi razmišljati o tome, to je možda najbolja mjera, ali sam sigurna da se to nikada neće dogoditi, da jedan dio zastupnici dobivaju kao fiksnu plaću, a drugi da bude varijabilni na temelju rada. Ne samo dolazaka, nego što je posao zastupnika? Posao zastupnika jeste raspravljati i biti članom odbora. Zašto govorim o odborima? Nebrojeno puta ste svjedočili da odbori nemaju kvorum. E pa, to je nedopustivo", misli Kosor koja se nada i da će član njezinog kluba Željko Kerum biti redovit na sjednicama od jeseni.