Politika

VOJNI VRH U BANSKIM DVORIMA

Nakon gotovo tri godine sazvana sjednica Vijeća za obranu

Na Pantovčaku će se poslijepodne održati sjednica Vijeća za obranu, šesta uopće i druga u Josipovićevom mandatu.

18.10.2010., Zagreb - 5. sjednica Vijeća za obranu   FOTO:Davor Visnjic/PIXSELL
Piše: Media Servis

Sjednica se održava prema izmijenjenom Zakonu o obrani koji je izmijenio sastav Vijeća, ali i sukobio mišljenja Pantovčaka i Banskih dvora. 

Tijekom ove godine donesene su strateške odluke o obnovi borbenih zrakoplova Mig-21 te helikoptera Mi-17. Jednako tako, nastavljen je projekt modernizacije Hrvatske Kopnene vojske s borbenim oklopnim vozilima 8x8 Patrija te je donesena odluka o obnovi tenkova M-84. Po pitanju modernizacije HRM-a donesena je odluka o nabavi novih obalnih ophodnih brodova. Na sjednici će se raspravljati o operacionalizaciji ovih odluka i o drugim strateškim smjernicama. Prema friškom Zakonu o obrani promijenio se sastav Vijeća.

Uz predsjednika države i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga te premijera, u Vijeću sjede ministri obrane, vanjskih poslova i financija ali više ne i ministar unutarnjih poslova. Tu su još načelnik Glavnog stožera i savjetnik Predsjednika Republike za obranu, no više nema predstojnika njegovog Ureda, savjetnika za nacionalnu sigurnost te pročelnika Vojnog kabineta. Novi je pak član predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora, trenutno HDZ-ov Tomislav Ivić.

Predsjednik Josipović, podsjetimo, imao je primjedbe na novi Zakon o obrani, posebno na odredbu po kojoj Predsjednik, kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, više ne daje prethodno mišljenje na akte iz područja obrane koje donosi Sabor, nego samo na one koje donosi Vlada. No demantirao je da je zbog toga u sukobu s Banskim dvorima.

"U jednim dnevnim novinama se razglaba tko je kuhao grah, tko čobanac. Dakle, potpuna besmislica. Isto tako se priča o podjelama u vojsci. Podjela u vojsci nema, vojni vrh je jedinstven", rekao je nedavno Josipović.

Jedinstveni vojni vrh tako će danas razmotriti sve novosti u sektoru obrane. Podsjetimo, tema koja je gotovo tri godine dominirala u ovom sektoru - MIG-ovi, dobila je epilog prošli tjedan kada su ministar obrane Ante Kotromanović i direktor ukrajinske Državna kompanije za izvoz i uvoz robe i usluga vojne i posebne namjene 'UKRSPECEXPORT' Dmitry Aleksandrovich Peregudov potpisali Ugovor o remontu i kupnji. Dokupom i remontom 12 borbenih aviona MiG-21 osigurat će se provedba zadaća kontrole zračnog prostora u sljedećih 10 godina, za koliko će biti produljen operativni vijek MiG-ova. To će nas koštati nešto manje od 133 milijuna kuna.