Društvo

ŠKOLSTVO

Predstavljanje rezultata državne mature

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u Zagrebu bit će predstavljeni rezultati državne mature, a kako su uspjeli 100 posto riješiti testove, odgovorit će osmero učenika.

Željko Jovanović   FOTO:Anto Magzan/PIXSELL
Piše: Media Servis

Poslijepodne će biti predstavljani rezultati Državne mature. U resornom Ministarstvu uz ministra obrazovanja Željka Jovanovića i v. d. ravnateljice Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Alenke Buntić Rogić, bit će i najuspješniji učenici.

Njih osmero koji su 100 posto riješili ispite iz dva temeljna predmeta na A razini, pojasnit će koliko su se dugo pripremali i kakva iskustva nose s državne mature. Podsjetimo, temeljni predmeti su hrvatski jezik, strani jezik i matematika.

I ove su se godine u ispitima potkrale greške pa su svi pristupnici dobili po jedan bod iz testa više razine iz Hrvatskog jezika; zatim testa više razine iz Engleskog jezika; te ispita iz kemije koji su maturanti polagali 6. lipnja. Osim problematičnih pitanja na koja su se učenici žalili, održavanju mature zaprijetio je i štrajk, no Vlada je na poslijetku ipak postigla dogovor sa sindikatima. U tri hrvatske škole pogriješili su ispitni koordinatori pa su umjesto eseja, koji je bio na rasporedu, učenicima podijelili pitanja iz književnosti i gramatike. Pala je ministrova isprika:

"Bio sam uvjeran da ove godine neće biti problema, pogotovo ne tehničke natravi. Iako nije moja greška, ispričavam se svim maturantima", rekao je Jovanović