Politika

ODMORITE SE, ZASLUŽILI STE

Ovako će sabornica izgledati do 15. rujna. Zastupnici spakirali kofere i otišli na godišnji!

Saborski zastupnici otišli su na dvomjesečni godišnji odmor. Na Markovom trgu moraju se opet pojaviti najranije 15. rujna do kada traje Ustavom zajamčena ljetna stanka u zasjedanju parlamenta.

Saborska stanka za godišnji odmor traje do 15. rujna   FOTO:Patrik Maček/PIXSELL
Piše: Media Servis

Na dnevnom redu jesenskog zasjedanja mogle bi se naći izmjene Ustava koje su i danas bile glavna tema u saborskim hodnicima, dok su se u sabornici izglasavale raspravljene točke.

Za dopunu Ustava nezastarijevanjem politički motiviranih zločina SDP za sada nema potrebnu dvotrećinsku većinu. Nema ni podršku svojih partnera. HNS se nije predomislio niti nakon subotnje sugestije premijera Milanovića da u osam tjedana promijene mišljenje.

"Ne treba nam osam tjedana. Naša odluka je takva kakva je. Naravno da će, nakon konačnog prijedloga promjene Ustava, predsjedništvo stranke sjesti i raspravljati o tome, a ako treba i središnji odbor. Međutim, za sada mislim da nema potrebe za promjenom Ustava", kaže HNS-ovac Milorad Batinić.

Dvotrećinsku većinu SDP-u bi mogao osigurati i HDZ koji je spreman razgovarati, potvrdio je šef stranke Tomislav Karamarko, iako smatra da bi bilo jednostavnije da SDP povuče tzv. 'Lex Perković'

"Naravno, ako ništa drugo ne preostaje, ako oni neće povući ovaj zakon naravno da ćemo mi na jesen o tome porazgovarati, ali će nas jako zanimati definicija tog članka u Ustavu. Ono što smo mogli napraviti s nekakvom malom motikom ili lopatom, gospodinu Milanoviću za to treba traktor. Ali ako je potrebno kupiti traktor i trošiti energiju na to, u redu, mi ćemo i na to u konačnici pristati ", rekao je Karamarko.

Bude li potrebe, obratit će se HDZ i Ustavnom sudu, kako bi se utvrdilo jesu li vladajući pretprošlog petka lažirali kvorum za glasovanje. Tvrde da je niz zakona donesen nelegalno.

"Mi od vas nismo odgovor na svoj pisani zahtjev dobili. Ja ga ovdje ponavljam jer nas prisiljavate da pokrenemo postupak pred Ustavnim sudom ukoliko se ne razriješi pitanje kvoruma sa ove sjednice", rekao je HDZ-ov Davorin Mlakar.

Za današnje izglasavanje raspravljenih točaka bilo je dovoljno ruku. Povjerenje je dobio novi potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić, no njega u sabornici nije bilo, što je zasmetalo HDZ-ovom Ivanu Šukeru, pa je ministra u odsutnosti morao opravdavati predsjednik Sabora Josip Leko.

"Mislim da je ovo bez presedana u povijesti Hrvatskog sabora da se o nekome glasa, da se imenuje, a da on nije u ovom visokom domu pa ako ništa drugo da mu kurtoazno zaplješćemo na imenovanju", rekao je Šuker.

"Zapljeskat mu možete. Na žalost, ja ga ispričavam jer je na službenom putu. Nije mogao znati da će danas biti glasovanje", odgovorio je Leko.

Zazivala je oporba i drugog Ostojića, ministra zdravlja Rajka, ali i premijera, da dođu u Sabor zbog mogućeg štrajka u zdravstvu. Novi Kolektivni ugovor u zdravstvu bivši je HDZ-ov resorni ministar Darko Milinović nazvao sramotnim, sumnjajući da je sud proceduralno ukinuo onaj stari bez uvida u dokumente od kojih je jedan potpisala šefica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

"Ili premijer Milanović mora smjeniti Rajka Ostojića zbog toga što je zatajio ova dva bitna dokumenta , ili s druge strane, ako to nije istina, ako nije Vlada zatajila ova dva dokumenta ili treba prijaviti za kazneno djelo Spomenku Avberšek koja je produžena ruka SDP-a", rekao je Milinović.

Zadnjeg radnog dana prije ljetne stanke, Sabor je uz ostalo izglasao Zakon o upravljanju državnom imovinom, za koji oporba tvrdi da je riječ o zakonu za konačnu rasprodaju državne imovine, izmijenjen je i Zakon o elektroničkim medijima kako bi dio novca iz Fonda za pluralizam ubuduće dobivali i i neprofitni mediji, kao i Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju kako bi se ukinula obaveza napredovanja na radnim mjestima i propisala obaveza dodatnog provjeravanja nastavnika i znanstvenika. Zanimljivo je da su protiv ovih posljednjih izmjena ruke digli bivši SDP-ov ministar znanosti Gvozden Flego te Josip Kregar i Mirela Holy koji su u Sabor ušli na listi SDP-a.