Društvo

HBK PROSVJEDUJE

Biskupi Milanoviću: Ispričaj se zbog uvreda, kleveta i narušavanja ugleda Crkvi!

Biskupi očekuju objašnjenje istupa predsjednika Vlade i traže ispriku zbog uvrede, klevete i narušavanja ugleda - Izražena zabrinutost zbog dokidanja autonomije Religijskog programa na HTV-u.

Predsjednik HBK-nadbiskup Želimir Puljić   FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
Piše: Republika.eu / IKA

Sjednica Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije održana je danas, 15. srpnja pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u sjedištu HBK u Zagrebu. Na sjednici su sudjelovali i ostali članovi Stalnoga vijeća HBK: potpredsjednik HBK zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis i zamjenik generalnog tajnika mons. Fabijan Svalina.

Članovi Stalnoga vijeća osvrnuli su se na zaključke s 46. plenarnog zasjedanja koje je bilo u travnju 2013. godine. Tajništvo HBK podnijelo je izvješće o aktualnim stvarima s obzirom na ustrojstvo ureda i ustanova HBK, kao i o delegatima koji će sudjelovati na predstojećim međunarodnim susretima.

Bilo je govora i o predstojećoj beatifikaciji sluge Božjega Miroslava Bulešića koja će biti 28. rujna u pulskoj Areni.

Razmotrena su pitanja vezana uz promijenjene odnose Vojnog ordinarijata i MORH-a, kao i najavljena, a dijelom i provedena reforma na HRT-u. Članovi Stalnoga vijeća izrazili su zabrinutost zbog dokidanja autonomije Religijskog programa na HTV-u koja mu je zajamčena Sporazumom koji su potpisali HRT i HBK, priopćio je Tiskovni ured HBK.

Porečka i Pulska biskupija za ovu prigodu otvorila je web-stranicu miroslavbulesic.hr. Miroslav Bulešić bio je uzoran svećenik, pun pastoralne revnosti, čovjek molitve i djelotvorne ljubavi, svećenik koji je imao veliko srce za siromahe i za sve potrebne, koji se u svojem djelovanju nadahnjivao samo vjerom, za koju je bio spreman položiti i život. Ubili su ga komunisti nakon krizme u Lanišću u nedjelju, na blagdan sv. Bartola apostola, 24. kolovoza 1947. godine.

Biskupi su informirani i o izjavi koju je predsjednik Vlade Republike Hrvatske dao na sjednici održanoj 26. lipnja 2013. godine, a koju su prenijeli mediji. Naime, u kontekstu rasprave o "Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije" predsjednik Vlade RH je izjavio da su "zločince ovih 20 godina štitili Crkva i HDZ". Biskupi očekuju objašnjenje takvog istupa i traže ispriku zbog uvrede, klevete i narušavanja ugleda.

Razmotrena su pitanja vezana uz promijenjene odnose Vojnog ordinarijata i MORH-a, kao i najavljena, a dijelom i provedena reforma na HRT-u. Članovi Stalnoga vijeća izrazili su zabrinutost zbog dokidanja autonomije Religijskog programa na HTV-ukoja mu je zajamčena Sporazumom koji su potpisali HRT i HBK, priopćio je Tiskovni ured HBK.