Politika

OSJEČKI WUNDERKIND ILI NEŠTO DRUGO!?

Nekadašnja Vrdoljakova tvrtka „procvjetala“ od kada je on ne vodi! Što je uzrok? Vrdoljakova nesposobnost ili pogodovanje i korupcija?

U godinama dok se nije bavio politikom, tvrtka ATO Injženjering u kojoj je danas prvi čovjek hrvatskog gospodarstva bio suvlasnik i direktor imala je godišnji prihod od dva milijuna kuna.

Ivan Vrdoljak i njegov   FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
Piše: Republika.eu/ B.D./Dnevno.hr

Danas u vrijeme najveće krize kada se gospodarstvo na istoku Hrvatske urušava kao kula od karata, bivša Vrdoljakova tvrtka bilježi prihod od gotovo 30 milijuna kuna, pa se nameće dvojba je li Vrdoljak bio zaista običan nesposobnjaković, ili je opet riječ o pogodovanju, korupciji i nepotizmu.

Kakav ministar – takvo i gospodarstvo! U toj bi se izreci najkraće mogla sažeti gospodarska situacija u kojoj se danas Hrvatska nalazi. Naime, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je ni kriv ni dužan - kadrovskom križaljkom unutar „Kukuriku koalicije“ - postao prvi čovjek najvažnijeg resora nakon što se njegov stranački šef Radimir Čačić morao povući zbog odlaska na odsluženje kazne zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama, svoju "sposobnost" dokazuje iz dana u dan.

Hrvatsko je gospodarstvo u njegovom mandatu potpuno potonulo, od tri puta najavljivanog investicijskog ciklusa nismo se maknuli dalje od početka, a sada ga je Milanovićjoš imenovao i glavnim pregovaračem s Inom. Kakav je Vrdoljak gospodarski stručnjak možda najbolje svjedoči slijedeći primjer.

Naime, prije ulaska u politiku taj 41-godišnji inženjer elektrotehnike, radio je u nekoliko osječkih tvrtki u kojima ga se slabo sjećaju po nekom velikom doprinosu. Iako se on sam voli hvaliti, čak i u službenom životopisu, „puštanjem u rad Termoelektrane „Plomin 2“, kolege s kojima je radio tvrde da su njegove zasluge za taj posao potpuno beznačajne. 

Vjerojatno i zato, početkom 2000. s dvojicom prijatelja u Osijeku je osnovao privatnu tvrtku ATO Inženjering d.o.o. čiji je bio direktor niz godina. U početku je biznis tvrtke koja se inače bavi građenjem, projektiranjem i nadzorom, elektrotehničkim i informatičkim inženjeringom, te proizvodnjom, ugradnjom i popravkom električnih rasklopnih i razdjelnih uređaja - išao teško. U najboljim godinama godišnji se promet kretao između dva i tri milijuna kuna, da bi negdje 2008. prije početka krize ipak dosegnuo čak i za hrvatske prilike skromnih 12 milijuna kuna.

Vidjevši kako od toga nema neke velike koristi, Vrdoljak se bacio u političke vode i nakon lokalnih izbora 2009. postao osječki dogradonačelnik. Iako se njegovim šefovima (Čačiću i Pusički) nije sviđalo što je osječki HNS ušao u vlast s Glavaševim HDSSB-om, a Vrdoljak postao Bubalov pomoćnik, to je ipak dobro funkcioniralo sve do parlamentarnih izbora 2011.

Kada je, naime, postalo jasno da će Kukuriku koalicija osvojiti vlast, Vrdoljak se počeo pripremati za mjesto u izvršnoj vlasti. „Bit' ću ministar“- govorio je prijateljima. A kada su ga pitali čega – znao je odgovoriti: „Ne znam ali svejedno je!“

I tako bi. Postao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja, a u tih godinu dana ostat' će upamćen što je pokrenuo projekt uređenja javnih zgrada koji naravno nikad nije saživio.

No u isto vrijeme dok je Vrdoljak „krvavo“ zarađivao kruh šetajući se od jednog ministarskog mjesta do drugog, njegova nekadašnja tvrtka u kojoj je svoj udio od 16 posto 2009. godine prenio na (bivšu) suprugu – je blago rečeno „procvjetala“. Dakle, u vrijeme najveće krize kada je većina hrvatskih poduzeća propala ili jedva spajala kraj s krajem, njegova je bivša tvrtka krenula vrtoglavim usponom. "Oslobodivši" se Vrdoljaka, ljudi koji su ga naslijedili na čelnim mjestima uspjeli su godišnji prihod tvrtke udvostručiti. U prvoj kriznoj 2009. godini (kada ju je Vrdoljak i napustio) ukupan prihod je iznosio 14 milijuna kuna, da bi u prošloj – za gospodarstvenike najtežoj – on iznosio čak 26,7 milijuna!!! 

Pa neka netko još kaže kako je danas teško poslovati u Hrvatskoj.

Izgleda da je najbolje rješenje zamijeniti sadašnje šefove ili ih eventualno poslati na neku ministarsku funkciju - čak nije bitno ni koju. U Vrdoljakovom slučaju jedino je pitanje je li sadašnji prvi čovjek hrvatskog gospodarstva zaista tek običan nesposobnjaković koji nije bio sposoban voditi ni jedno malo poduzeće u najsretnijim vremenima za poduzetnike ili je i ovdje ponovno riječ o najobičnijem pogodovanju, korupciji i nepotizmu budući da je u tvrtki ATO Injženjering danas najstrože čuvana činjenica s kim (i koliko) posluju, posebice zadnjih godina kada im je konačno "krenulo".

 Ivan Vrdoljak  na wikipediji!

Ivan Vrdoljak rođen je 1972. godine u Osijeku gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju (smjer matematika-informatika) i Elektrotehnički fakultet na kojem je i diplomirao elektrotehniku. Na početku radnog vijeka radio je u tvrtki RPM Engeharia u Brazilu kao projektant u programima AutoCad, a zatim u Novoj livani u Osijeku kao inženjer-pripravnik u automatizaciji. Potom je prešao u tvrtku Neo inženjering gdje postaje voditelj projekata u procesima automatizacije i upravljanja. 2001. zajedno sa suradnicima osniva tvrtku ATO Inženjering u Osijeku, u kojoj je bio i direktor. Član je Lovačkog saveza Hrvatske i Lovačkog društva Mursa iz Osijeka. Bavi se nogometom (osnivač i član malonogometnog kluba HNS Osijek).

Ivan Vrdoljak je 2000. godine postao tajnik HNS-ove podružnice Osijek i član Županijskog vijeća HNS-a Osječko-baranjske županije. Godinu dana poslije izabran je za člana Središnjeg odbora HNS-a, a 2002. i za predsjednika osječkog HNS-a. 2004. napreduje do funkcije predsjednika Slavonsko-baranjskog regionalnog saveza HNS-a, a postaje i članom Predsjedništva stranke te vijećnik u Županijskoj skupštini Osječko-baranjske županije. 2006. je izabran za vijećnika u osječkom Gradskom vijeću. Obnašao je dužnost zamjenika gradonačelnika grada Osijeka zaduženog za društvene djelatnosti i gospodarstvo. Trenutačno obnaša dužnost ministra gospodarstva u Vladi RH (koaliciji SDP-HNS-IDS-HSU), poznatijoj pod imenom "Kukuriku koalicija".