Politika

A KAD ĆE - U JESEN

HNS još nije promijenio mišljenje oko promjene Ustava, ali će ga sigurno promjeniti!

HNS nije promijenio stav oko promjene Ustava. I dalje smatraju da zbog nezastarijevanja politički motiviranih zločina nije potrebno mijenjati Ustav, da se to može regulirati zakonom. No, dobri poznavatelji političkih prilika i odnosa tvrde, da se tu radi samo o jeftinim politikantskim igrama koje su svakodnevnica hrvatske političke scene.

Ilustracija - prvi Ustav RH   FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
Piše: Republika.eu/Media Servis

"Ne, HNS nije još uvijek promijenio svoje stajalište i ne znam hoće li. Međutim, promjene Ustava treba sagledavati u širem kontekstu. S obzirom na događanja koja se odvijaju i ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i nizom drugih političkih aktivnosti, može nam se dogoditi da Ustav mijenjamo svakih nekoliko mjeseci što mislim da nije u redu. Određena pitanja svakako se mogu riješiti zakonima", rekao je HNS-ov saborski zastupnik Milorad Batinić.

Šef SDP-a Zoran Milanović u subotu je HNS-u poručio da imaju osam tjedana do početka jesenskog zasjedanja Sabora da shvate bit njihove inicijative za promjenom Ustava i prihvate je.

"Ne treba nam osam tjedana. Naša odluka je takva kakva je. Naravno da će, nakon konačnog prijedloga promjene Ustava, predsjedništvo stranke sjesti i raspravljati o tome, a ako treba i središnji odbor. Međutim, za sada mislim da nema potrebe za promjenom Ustava", kaže Batinić.

Na pitanje je li Milanovićevu subotnju poruku shvatio kao ultimatum, Batinić je odgovorio ovako:

"U politici vrijedi ona krilatica 'nikad ne reci nikad'. Sve ono što je dobro za građane Hrvatske, ako će promjena Ustava biti dobra za građane Hrvatske, ne samo vezano za ovaj prijedlog od strane predsjednika Vlade, nego i za ostale prijedloge, mislim da bi o svemu tome skupa trebao jedan širi konsensus jer Ustav nije kategorija koju možemo mijenjati svaki mjesec, a i nema potrebe za to."

Na konstataciju da za dvotrećinsku većinu, u slučaju HDZ-ove podrške HNS nije ni potreban SDP-u da provede inicijativu, Batinić je rekao:

"To će odlučiti stranka, odnosno koalicija jesmo li potrebni ili ne u ovom slučaju", zaključio je Batinić.