Politika

ČEMU HRVATSKA KUĆA?

Čitav niz sličnih institucija može obavljati posao te zaklade

Saborski zastupnici raspravljali su jutros o osnivanju zaklade "Hrvatska kuća - Croatian House", namijenjene promicanju hrvatske kulture, jezika i baštine. Oporba negoduje, pitaju se: Čemu sad to?

Saborski zastupnici raspravljali su jutros o osnivanju zaklade 'Hrvatska kuća - Croatian House'   FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Media Servis

Postoji čitav niz sličnih institucija koje mogu obavljati posao te zaklade, rekli su zastupnici HDZ-a, HDSSB-a i Hrvatskih laburista, zaključujući da se njezinim osnivanjem samo povećavaju troškovi države.

"Da je ovaj zakon došao prije 60 godina onda bih rekao da je u skladu sa trendovima. Ovo je jednostavno dogovor potpredsjednice Vlade iz redova HNS-a i ministrice iz redova HNS-a", zaključio je HDZ-ov Jasen Mesić.

"To što su neke zemlje to učinile nakon 2. svjetskog rata, a mi tek danas samo svjedoči o tome koliko kasnimo", objasnio je HNS-ov Goran Beus Richenberg.

"Ima Hrvatska Maticu Hrvatsku i trebalo je samo nju podržati i ojačati", predložio je HDZ-ov Dujomir Marasović.

"Postoji i Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, Vladin ured. Zašto pri Državnom uredu nije mogla biti takva Zaklada", nadovezao se HDSSB-ov Boro Grubišić.