Gospodarstvo

BDP BI MOGAO DOSEGNUTI "POZITIVNU" NULU

Potrošnja je na dnu i više nema kamo padati

U drugom tromjesečju ove godine ne bi trebalo biti pada gospodarstva u odnosu prema prethodnom kvartalu, zaključili su analitičari s Ekonomskog instituta na osnovi rasta vrijednosti CEIZ indeksa. “Kako bismo zaključili je li hrvatsko gospodarstvo i dalje u recesiji, treba pričekati objavu vrijednosti za lipanj i srpanj”, ograđuju se ipak analitičari.

Ilustracija   FOTO:poslovnipuls.com
Piše: Republika.eu / Glas Slavonije

Ekonomski  analitičar Željko Lovrinčević  kaže da drugi kvartal sigurno  neće biti lošiji od prvog.

-Ako u drugom kvartalu BDP  padne, to će biti znatno manje  od 1,5 posto, koliko je bilo u  prvom tromjesečju. Pad će biti  do 0,5 posto. No ako rezultati  za industriju, koja je u svibnju  znatno pala, budu bolji, moguće je i da u drugom kvartalu  BDP bude na nuli - procjenjuje Lovrinčević.

Pokazateljima u drugom kvartalu ide u prilog kišna sezona,  koja je potaknula proizvodnju  električne energije, a u usporedbi s prošlom godinom znači  i da rezultate u poljoprivredi  nije ugrozila suša. Uz to, Lovrinčević napominje i da su  rezultati u turizmu dobri. Što  se tiče potrošnje, ona je pala  na razine s kojih dalje ne može  padati. Ne kupuju se trajni  proizvodi široke potrošnje, automobili, bijela tehnika, elektronička oprema, ostali smo,  kako se to slikovito kaže, na  kruhu i mlijeku i nakon toga  nema znatnog pada potrošnje.  No, proizvodnja i izvoz roba  ne idu Hrvatskoj u prilog i ne  nude optimizam da bi uskoro  moglo doći do zaokreta.

-Robni izvoz pada. Što je najgore, pada izvoz hrane, a raste  njezin uvoz, recimo, iz Mađarske za 32 posto. To znači  da  naši proizvođači roba čija prodaja neće padati gube tržište.  To znači da smo u prehrambenoj industriji izgubili izvoz u  zemlje CEFTA-e, a da na domaćem tržištu dobivamo  povećanje uvoza. Te zemlje koje  povećavaju uvoz hrane u Hrvatsku zasad su dobitnici našeg ulaska u EU - zaključuje  Lovrinčević.